Siirry eteenpäin
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9.-2.10. ♡
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9. - 2.10. ♡
3 myyttiä ekopesuaineista

3 myyttiä ekopesuaineista

Myytti eli jumalaistaru juontaa juurensa kreikan kielestä mythos=puhe, taru.

Antiikin Kreikassa oli toinen toistaan mahtavampia jumalia, yliluonnollisia olentoja, sotasankareita, jumalaisen kauniita neitoja.

Myytin määritelmä yleensä liitetäänkin Kreikan historiaan, ja nimitystä käytettiin kuvaamaan näistä jumalista ja sankareista koskevia kertomuksia.

Nykyaikana kuitenkin tuo sana on saanut jo huomattavasti laajemman merkityksen. Arkikielessä on se onnistunut vakiinnuttamaan synonyymikseen totena pidetyn tarinan, yleisen uskomuksen tai harhakäsityksen, joka ei pidä paikkaansa.

Antiikin Kreikka oli yksi mielenkiintoisimpia aihepiirejä ala-asteen historian tunneilla. Mielenkiintoiset tarinat ja neitojen kauniit puvut saivat minut lukemaan historian kirjoja aina myöhään yöhön saakka.

Nykyään tuon antiikin lukemisen innon on korvannut osittain tv, ja erityisesti Myytinmurtajat-sarja.

Konsepti on mielestäni äärettömän mielenkiintoinen. On ollut mukavaa todistaa omatkin käsitykset vääriksi Jamie Hynemanin sekä Adam Savagen johdolla myyteistä, jotka he saavat ohjelmassaan murretuksi.

Olen nyt kolmisen vuotta työskennellyt perheeni kanssa pesuainevalmistajana. Eivätkä kyseessä ole mitkä tahansa pesuaineet, vaan nimenomaan ekopesuaineet.

Monesti olen jo tämän lyhyenkin urani aikana törmännyt nettikeskusteluissa, artikkeleissa, kahvipöytien juttutuokioissa erilaisiin uskomuksiin, jotka tämän aihepiirin ympärillä pyörivät.

#1 Ekopesuaineet eivät toimi

Tämä on varmasti yleisin uskomus, johon olen törmännyt, joten saa se tällä kertaa eniten palstatilaa.

Minulle muistui välittömästi mieleeni mummini usein käyttämä sanonta, ”yksi mätä omena pilaa koko korin.” Hauskaa, miten tuo sanonta omenoista sopii tähänkin yhteyteen kuin nenä päähän.

Voi olla, että on tullut kokeiltua yhtä ekopesuaineeksi ristittyä tuotetta, ja todettu että se oli turhin ostos pitkään aikaan.

Puhdasta ei tullut, ja ainut asia mikä sai pesun jälkeen kyytiä, oli rahat ja omat hermot…

…Tässä vaiheessa onkin hyvä julistaa koko maailmalla ekopesuaineiden toimimattomuus, ja valmistaja saa painua syvälle sinne mistä tulikin purnukoittensa kanssa.

Haluan kuitenkin uskoa, että tämä sama ilmiö tapahtuu myös muiden pesuaineiden kanssa, eikä vain ekomerkkisten.

Tärkeintä on aluksi vain luovuttaa taistelu, ja ymmärtää etteivät kaikki pesuaineet toimi samalla tavalla jokaisen kodissa.

Viime kuussa kirjoitinkin jo artikkelin, jossa viittaan juuri tähän ongelmaan.

Ekopesuaineet eivät sisällä mitään ns. ”likaa räjäyttäviä” ainesosia, joten onhan se totta, että pesuteho häviää siinä mielessä perusmarketin räikeän väriselle, ja houkuttelevalle pesuaineelle.

Pesuteho on haettu luonnon tarjoamilla ainesosilla, joten lopputulos on juuri niin hyvä kuin se näillä pelin alussa jaetuilla korteilla vaan voi olla.

Mitä vähemmän tekstiä löydät pesuaineen ainesosaluettelosta, sitä vähemmän se sisältää samoja aineosia kuin marketin pesuainepaketti…

…Toisaalta sitä vähemmän pesuaineesi mukana tulee sinun ja ympäristösi hyvinvoinnin kannalta haitallisia ainesosia.

On myös hauska huomata, kuinka oma asenne vaikuttaa kaikkeen. Oli kyseessä mikä tahansa työtehtävä, tuote, ihmissuhde tai vaikka harrastus.

Olen pitkään haaveillut pääseväni maistamaan blinejä.

Monta kertaa kauppareissun aikana, olen käynyt palvelutiskin lasiin painelemassa sormenjälkiä osoitellakseni mehukkaita blinitarjottimia puolisolleni. Aina ne kuitenkin ovat sinne tiskin suojaan jääneet odottamaan toista onnekasta.

Kuukausi sitten päätin, että nyt on tullut aikani kokea tuo monen hehkuttama makuelämys, ja päätin tehdä ne itse.

Luin tuntikaupalla eri ohjeita netistä, millaista jauhoa tulisi käyttää, kuinka pitkään taikinaa tulisi turvottaa, kuinka kananmunat lisätään taikinaan, monenko asteen kulmassa käsivarren tulisi olla vatkausvaiheessa.

Lopuksi mieleni levisi pitkin pöytiä kuin rikkonainen kananmuna…

…Lukiessani, että minulla tulisi olla erillinen valurautainen blinipannu onnistuakseni missiossani.

Voi jestas sentään, eihän meillä mitään sellaista tässä talossa ole.

Olin jo päättänyt valmiiksi, ettei tästä tule mitään ja unohdan koko homman. Ryhdyin tarkastelemaan ostamaani tattarijauho pakettia, mitä muuta tällä voisi tehdä. Siinä samassa päätin tehdä itselleni asenteen korjauksen.

Hitto vieköön, kyllähän tämän on onnistuttava!

Unohdin ohjeet, katsoin vain sattumanvaraisesti valitusta reseptistä suuntaa antavia määriä aineksille.

Tein taikinan, jätin sen kohoamaan määräksi x ja ryhdyin muihin hommiin. Paistamiseen käytin ihan tavallista pientä paistinpannua joka kotoa löytyi.

Puolisoni tuli kotiin tuoreiden blinien tuoksun tavoittaessa hänet jo ulko-ovella, ja hän oli aivan ällistynyt kuinka hyviä niistä tulikaan.

Ecokodilla pyrimme tarjoamaan mahdollisimman selkeät käyttöohjeet tuotteisiimme. Ja aina saa kysyä, jos jonkun tuotteen kohdalla ei meinaa homma lähteä toimimaan. Tai vilkaista meidän UKK-listaa.

Joskus saattaa olla kyseessä ihan yksinkertainen, epähuomiossa unohtunut kohta, joka on jäänyt tekemättä uusiin pesuaineisiin siirtyessä. Nimimerkillä odottanut television päälle menoa, ilman virtajohdon seinään laittamista. 

Unohda siis pelko, huhupuheet, ja kokeile. Et voi etukäteen tietää tuleeko joku toimimaan, ennen kuin sen on omalla kohdallaan kokenut…

…Ja jos kokeilu ei onnistu mieleisellä lopputuloksella, unohda se. Jatka eteenpäin, ja lähde kokeilemaan taas jotain uutta.

#2 Ekopesuaineiden pakkaukset ovat rumia

Muistan vielä kaupassa työskennellessäni, kun myymäläämme saapuivat ensimmäiset eco-merkkiset pesuaineet. Ja allekirjoitan täysin tämän väitteen, ne pakkaukset olivat muuten ihan todella rumia.

Harva tosin mainitsee kauniista asioista puhuessaan pesuainepakkaukset, mutta kestä vielä hetki matkassani. Kyllä niitä kauniitakin löytyy.

Syvälle silmiini on piirtynyt ikuisiksi ajoiksi pyykkipulveripakkaus, joka oli harmaanruskea, vähän sellainen valmiiksi likaisen näköinen. Käsissä pahvi tuntui jotenkin ohuelta, ja todella hauraalta...

...Juuri sellaiselta, kun se kerran haistaisi ilmankosteuden, lyyhistyisi se pitkin kodinhoitohuoneeni hyllyä.

Tämä olikin hyvä lähtökohta verkkokauppamme tuotekehittelylle. Ei me haluta niitä rumia paketteja viemään hyllypaikkaa varastostamme. Saatikka myydä sellaisia.

Näin saivat alkunsa lasipakkauksemme.

Olemme tiedettävästi ainut pesuainevalmistaja, ainakin Suomen maalla, ketkä myyvät pesuaineita lasipurkeissa. Ja vieläpä aika näteissä sellaisissa.

Siihen tarvittiin kaveriksi täyttöpakkaus, jotta ekologinen ideologia kaupassamme säilyisi.

Tähän väliin on taas aivan pakko lainata rakasta entistä kollegaani.

Hän käytti erästä sanontaa lähes aina, kun keskustelimme jostain sisustustuotteesta joka...

No ei oikein ollut meidän kummankaan sisäiseen feng shuihin soveltuva.

Siivoan hieman alkuperäistä sanontaa välttääkseni karkean kielenkäytön: ”kakasta ei saa konvehtia.

Eihän siitä saa, vaikka kuinka kiiltävään lahjapaperiin sitä yrittää kääriä ja rusettia taikoa päälle.

Täyttöpakkauksemme ovat ruskeissa paperipusseissa. Eihän peruspaperipussi nyt mikään kauneuden perikuva ole…

…Mutta mielestäni aika hienosti sitä on saatu pehmennettyä kivalla etiketillä, eikö?

Lisäksi ei sinun sitä paperipussia tarvitse pitkään sietää silmissäsi. Kippaat täytteet siihen kauniiseen lasipurkkiin, tai aina voit käyttää jotain omaa lempiastiaasi. Problem solved!

#3 Ekopesuaineet ovat kalliita

Kaikki on kallista, ainakin tänä päivänä. Tiedät varmasti mihin aihepiiriin viittaan, joten jätän tämän keskustelun heti alkuun tähän. Ihan vain meidän molempien hermoja säästääkseni.

Ekopesuaineet ovat toki hieman hintavampia, kuin ne marketin alahyllyltä löytyvät koko perheen 10kg:n tiivistetyt säästöpakkaukset.

Ekologisiin vaihtoehtoihin on joutunut käyttämään "hieman" enemmän ajatusta. On ihan oikeasti jouduttu miettimään raaka-aineita, mitkä olisivat turvallista käyttää, ja ennen kaikkea mistä niitä saadaan.

Ei ole ihan sama, mitä aineosia sotkee keskenään, jos haluaa vielä ylpeästi seisoa ekopesuaine-leiman takana.

Yrityksessämme tehtiin pitkään ja hartaasti tutkimustyötä, ennen kuin yksikään purkki esiteltiin maailmalle.

Ja vielä ensiesityksenkin jälkeen tutkimistyö jatkui, jonka myötä pyykkipulveri ja konetiskiaine saivat kokea reseptin muutoksen.

Ei niissä alkuperäisissä mitään vikaa ollut, pesutehoa ei vain ollut tarpeeksi. Joten onhan tuo sellainen pieni kauneusvirhe minkä halusi hioa pois…

…Paria ainesosaa muuttamalla, saimme pesutehon juuri niin hyväksi, kuin se näillä luonnon tarjoamilla ainesosilla on mahdollista.

Niin siinä kävi, että laatu korvaa määrän.

Pyykkipulverimme on tässä kohtaa oiva esimerkki, sillä tarvitset sitä yhden ruokalusikallisen koneelliseen. Joskus ei haittaa, vaikka kaksikin sinne sujahtaa, mutta sekään ei ole vielä kovin mullistava määrä.

Peset siis tuolla pitkäkestoisella kertasijoituksella monta, monta koneellista pyykkiä. Lisäksi valitsemalla kotimaisen tuotteen, voit säästää jo postikuluissa jotka menisivät ulkomaille. 

Ja ainahan se raha jonnekin muualle häviää, minkä pesuaineostoksissa voi säästää. Ainakin minulla.

Ei löydy kartanon seiniä lämmittämässä, tai huvijahtia odottamassa jäiden sulamista, vaikka monesta asiasta olen halvemman vaihtoehdon valinnut.

Jutellaanko taas ensi kuussa lisää?

Myyttisin terveisin,

Salla

Edellinen artikkeli Helppo keino saada vaatteillesi uusi elämä
Seuraava artikkeli Taistelu loppuunmyyntiä vastaan

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods