Siirry eteenpäin
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9.-2.10. ♡
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9. - 2.10. ♡
Arvokas oppi, jonka sain Netflixiä katsoessa

Arvokas oppi, jonka sain Netflixiä katsoessa

Katsoin taannoin puolisoni kanssa Netflixistä dokumenttielokuvan nimeltään Seaspiracy. Aiheena käsiteltiin tonnikalan kalastusta, ja erityisesti sen eettisyyttä.

Tiesitkö, että Dolphin Safe-merkki joka on purkissa todisteena vastuullisuudesta ja siitä ettei delfiinejä ole vahingoitettu, on ostettavissa?

Luit oikein. Yritys voi ostaa tuon merkin itselleen, eikä sitä välttämättä kukaan viranomainen tule tarkastamaan, kuinka vastuullisesti kalastus oikeasti tapahtuu.

Itse järkytyin syvästi tajutessani, että se hätävara tonnikalapurkki, joka on aina kaapin pohjalla pyörinyt, ei todellakaan ole sitä miltä näyttää. Purkin sisältö saattaa olla ihan kaikkea muuta kuin itse tonnikalaa.

Tästä valaistuneena, aloinkin etsimään kaupasta kotimaisia vaihtoehtoja. Halusin olla varma, että tuote, jota olen ostamassa, pitää sisällään lupaamansa. Tonnikala vaihtuikin kaapissa kotimaiseen järvikala säilykkeeseen...

...Makuun piti aluksi hieman totutella, mutta ainakin sitä voi syödä hyvällä omalla tunnolla.

Jos olen näin helposti höynäytettävissä ruoan suhteen, mitä kaikkea muuta minulle on elämäni aikana myyty, ja samalla viilattu linssiin. Voivatko muutkin vastuullisuudesta kielivät merkit olla ostettavissa?

Aloin kuumeisesti tutkimaan kaikkea mitä vain saatoin kotoani löytää.

Katseeni kääntyi ensimmäisenä pesuainekaappiin...

Vastuullista pyykinpesua

Kauniitakin kauniimpia lupauksia ulkomaalaisen pyykinpesuainepurkkini kyljessä. Tuote on ekologinen, kirkastaa värejä, toimii alhaisissa lämpötiloissa.

Kuinka ekologista oikeastaan on, että käytän tuotetta, joka on kotiini kannettu valtameren yli? Mistä voin tietää, mitä tuolla tuotteen valmistuspaikalla oikeasti tapahtuu?

Mitä nämä kaikki raaka-aineet ovat, mistä ne tulevat?

Kysymysten tulva täytti pääni ja henkeni salpaantui. Mistä voisin löytää kotimaisen valmistajan, joka toteuttaisi nuo samat kauniit lupaukset...

...Kun en vastausta saanut muualta, oli aika ottaa tehtävä omiin käsiin. Valmistimme pyykkipulverin, joka täyttää kaikki nuo samat lupaukset, kuin entinen ulkomailta tuotu ekopesuaineeni.

Sillä erotuksella, että tuote tulee Suomesta, ja tunnistan kaikki valmistuksessa käytetyt raaka-aineet.

Mikäli joku raaka-aine, tai muu osa valmistusprosessissa jää minua arveluttamaan, saan siihen vastauksen vaivatta. Tämä lupaus koskee myös Sinua, etkä taatusti jää minkään ongelmasi kanssa yksin.

Tällä kertaa pyykinpesuaine toimi moitteettomasti myös alhaisissa lämpötiloissa, jota itse olen alkanut suosimaan.

Mikäli sinäkin haluat pestä vaatteesi vastuullisesti, tässä muutama tärppi:

 • Käytä pestessä alhaista lämpötilaa, se säästää energiaa
 • Pese aina mahdollisuuksien mukaan täysiä koneellisia 
 • Annostele pyykinpesuaine oikein
 • Käytä kotimaassa valmistettua, ainesosaluetteloltaan mahdollisimman lyhyttä, ekologista pesuainetta
 • Suosi pesuaineita, jotka myydään kierrätettävissä tai uudelleenkäytettävissä pakkauksissa
 • Muista huolehtia pyykinpesukoneen puhdistuksesta pidentääksesi sen käyttöikää, esim. sitruunahapon avulla

Tiedän, että minä en ilmastonmuutosta pysäytä tällä toiminnalla. Mutta haluan kuitenkin tehdä edes jotain, ja puhdistaa omatuntoani.

Mediassa on viime päivinä ollut normaalia suurempi huoli ilmaston lämpenemisestä, tai ainakin asiaa on tuotu entistä enemmän esille.

Tämä on saanut entisestään ajattelemaan minun omia valintojani. Pienilläkin huomioilla, esim. tämän pyykinpesun suhteen voi saada aikaiseksi suuriakin tekoja. 

Mutta epäluuloisuus alkoi kuitenkin kalvamaan mieltäni aina vain entistä enemmän. Eräänä yönä havahduin karuun todellisuuteen. Olen jättänyt vaatteeni kuka ties minkä myrkyn armoille, mutta entäpä astiani...

Eroon myrkkyjen kuorruttamista astioista - lopullisesti

Aamulla juodessani aamukahvia, otin silloisen konetiskitablettipakkauksen pöydälle luettavaksi.

Valtava määrä tekstiä. Valtava määrä jälleen lupauksia, kuinka astiat saadaan kiiltämään uuden lailla, ilman esipesuja, ilman erillisiä kirkasteita. Tarvitset vain tämän yhden tabletin, joka käytännössä räjäyttää kaiken lian astioiltasi.

Miten tämä on käytännössä mahdollista…

… Kuinka yksi tabletti itsessään saa puhdistettua kaikki ruoan tähteet? Käteni alkoivat hikoilla ja hiusrajani hieman kostua tuskasta.

Aloin miettimään, mikä määrä tarvitaan erilaisia kemikaaleja, jotta nämä lupaukset saadaan lunastettua? 

Heräsi mieleen myös ihmetys, miksi esipesua ei tehtäisi astioita koneessa pestäessä. Tiedän, sitä voidaan pitää veden tuhlauksena ja se sotii ekologista ajattelutapaa vastaan kun valutetaan vettä "turhaan". 

Veden voi laskea altaaseen tai vatiin, jossa ne astiat huuhdellaan.

Et tarvitse juoksuttaa vettä jatkuvasti aktia harjoittaessa. Enemmän minua huolettaa astianpesukoneeni, kuinka se kärsii kun ruoan tähteet jäävät sisälle hautumaan.

Käsin tiskatessa ainakin itse huuhtaisen astioita, ennen kuin lasken itse pesuveden altaaseen. Ilman tätä liikettä, olisi sama kuin pesisin astiani edellisen päivän keiton seassa. Ruoan palat sinkoilevat pitkin allasta harjan heiluessa.

Janosin muutosta. Halusin ehdottomasti konetiskiaineen, joka jälleen täyttää lupaukset, mutta huomattavasti lyhyemmällä raaka-aine listauksella kuin tuo edeltävä.

Olin epätoivoinen etsiessäni vastausta ongelmaani.

Mikään kaupan konetiskiaine ei vakuuttanut minua. Ainesosaluettelo oli jokaisessa pakkauksessa kilometrin mittainen ja puhdasta hepreaa.

Löysin kaupan hyllyltä eco-merkittyjä konetiskiaineita. Edelleen ainesosaluettelo oli makuuni turhan pitkä, mutta päätin antaa tilaisuuden. Jouduin kuitenkin jälleen pettymään.

Edes tämä kuuluisa esihuuhtelu ei ongelmaa ratkaissut, ja en saanut niitä toimimaan koneessani.

Kyllästyin seisomaan pöydän ääressä naama punaisena, kun meille tuli vieraita kahville. Nostin koneesta juuri pestyt kupit pöytään, ja kyllä ne eivät siltä näyttäneet.  

Eräänä päivänä rukoukseni oli kuultu, ja isäpuoleni kehitteli ratkaisun. Täysin myrkyttömän konetiskitabletin. Harmikseni vain en saanut tablettia ensin toimimaan, en millään. Astiat jäivät harmaiksi, laikukkaiksi, eivätkä puhdistuneet.

Olin jälleen epätoivon partaalla, kunnes kuulin isäpuoleni sanovan, älä hättäile.

Hän teki pientä hienosäätöä ainesosiin...

...Resepti parani, ja kuin ihmeen kaupalla tabletit alkoivat toimimaan koneessani.

Haluatko sinäkin kokeilla näitä tabletteja? Annan sinulle tähänkin kohtaan muutaman tärpin käyttöä varten:

 • Esihuuhtele astiasi
 • Annostele 1 tabletti astianpesukoneesi pesuainelokeroon, tai aterinkoriin
 • Käytä konetiskitabletin kanssa huuhtelukirkastetta, ja varmista sen annostelu maksimiin 
 • Käytä yli 50asteen ohjelmaa, alhainen lämpötila heikentää pesutehoa, mutta vastaavasti liian korkea saattaa polttaa lian kiinni
 • Huolehdi myös astianpesukoneesi puhtaudesta

Omasta puolesta voin kehua astiani olevan täydellisen puhtaita, ja sitruunahappo pesun jäljiltä myös astianpesukoneeni on kiitollinen tästä muutoksesta.

Lue tästä kuinka saat pestyä astianpesukoneesi sitruunahapolla.

Miksi mennä merta edemmäs kalaan, kun vastaus voi löytyä aivan nurkan takaa...

Miten valitset pesuaineesi viisaasti

Päästiinpäs takaisin kalakeskusteluun. Jäin tässä taannoin pohtimaan yhä uudestaan ja uudestaan tuota Seaspiracy-dokumenttia. Palasin ajatusmatkallani opiskeluaikoihin, jolloin kaapin perukoilla asusteli yksi, jos toinenkin tonnikalapurkki.

Mutta miksi se valinta kohdistui alun perin siihen?

Jatkojalostetaan ajatusta, prosessoidaan…

…Palaan ajassa yläasteen kotitalouden tunnille.

Ensimmäinen oikea ruoka mikä valmistettiin, oli tonnikalakastike. Todella helppo ruoka pienelle ihmisen alulle, ja voi pojat sitä riemua, kun sai valmistaa kotona perheelle ruokaa ensimmäisen kerran itse.

Se tonnikalakastike oli juuri tämä ensimmäinen juhla-ateria. Arvaat varmaan jo, mistä jäi kytemään ajatus, että tonnikala on helppo ja turvallinen valinta, ainakin maun puolesta.

Lähdin omaan asuntoon, aloitin opinnot, ja sieltä alitajunnan syövereistä aina kerta toisensa jälkeen mieleeni uiskenteli tonnikala. Se on tuttu vaihtoehto, ja siitä minä ainakin pidän.

Miksi lähtisin edes etsimään jotain muuta...

Onko tullut siis pudottua samaan sudenkuoppaan pesuaine valintojen kanssa? Joskus kauan sitten opiskelijabudjetilla on todettu, että joku pesuaine on ihan hyvä. Saan vaatteet puhtaaksi ja se maksaakin vain muutaman lantin.

Olemme tulleet ehkä jopa hieman laiskoiksi, eikä haluta edes ajatella, että olisi olemassa joku muu vaihtoehto sen vanhan totutun tilalle.

Kuitenkin siinä samalla pyykkiä, sekä astioita pestessä tiedostetaan itse, ettei se vuosia mukana kulkenut pesuaine ehkä ole se paras valinta.

Ollaan myös varsin tietoisia siitä ylimääräisestä myrkystä mitä aineet sisältävät, ja ummistetaan silmät omasta osuudesta kemikaalikuorman lisäämiseen.

Ensimmäinen ratkaisu mikä monelle tulee tässä kohtaa tekstiä mieleen, on lähteä kauppareissulle etsimään niitä ns. parempia pesuaineita. Löydät hyllyltä pakkauksen jossa komeilee termi eco.

Pyydän sinua kuitenkin vilkaisemaan sinne ainesosaluettelon puolelle ensin, ennen kuin teet hätiköityjä päätöksiä. Mitä löydät, tiedätkö varmaksi, mitä ainesosia tuo kyseinen tuote sisältää?

Unohda raha hetkeksi, ja paljonko kyseiset tuotteet maksavat.

Löydätkö pakettien kyljestä mitään vastuullisuudesta kertovaa merkkiä? Ovatko tuotteet kotimaisia? Pystyvätkö ne lunastamaan lupauksensa sinulle?

Mikäli vastasit yhteenkään näistä kysymyksistä ei, pyydän sinua miettimään, oletko täysin varma tästä.

Minä voin kertoa omista kokemuksistani vaikka kuinka paljon. Tiedän kuitenkin, etten yksin saa mieltäsi muuttumaan.

Helpottaisiko sinua tieto, että takanani seisoo useita satoja ihmisiä, jotka ovat kanssani samaa mieltä?

Vain kokeilemalla voi voittaa.

Testaaminen ei velvoita sinua mihinkään, ja haluankin sinun tietävän vain tämän, että vaihtoehto on olemassa.

Sinun ei tarvitse tyytyä ensimmäiseen, joka vastaan kävelee. Ja kyllä, puhun edelleen pesuaineista.

Klikkaa tästä nähdäksesi, mistä vaihtoehdosta puhun.

Tiedän, että olet kokeilusi jälkeen tyytyväinen lopputulokseen. Tiedän myös, että on vielä monia, jotka eivät uskalla ottaa ensimmäistä askelta kohti ekologisempaa kotia.

Mistä tämä johtuu?

Olen itse joutunut tällä tiellä pettymään, enkä ihmettele yhtään, mikäli joku muu on kokenut saman kohtalon. Niitä kauniita lupauksia, joita ei ole pystytty pitämään.

Pesutulos ei ole ollut mitään sitä luokkaa, kun on luvattu, ja vastuullisuudestakaan ei ole varmoja takuita.

Jahka olet testannut tätä uutta vaihtoehtoa, kertoisitko siitä muillekin?

Yksikin jätetty arvostelu voi auttaa jotain toista päätöksen teossa. Me kaikki tarvitsemme välillä toistemme rohkaisua kokeilla uusia asioita.

Mikäli omaa tuon rohkeuden joka sinulla on, älä piilottele sitä.

Aurinkoista syksyn jatkoa toivottelee,

Salla 

Edellinen artikkeli Mitä jokaisen pitää tietää pyykinpesuaineista
Seuraava artikkeli Jälleenmyyjän terveiset

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods