Siirry eteenpäin
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9.-2.10. ♡
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9. - 2.10. ♡
ekologinen elämä ecokoti

Ekologinen elämä meillä

Ekologinen elämä meidän kotona.

Tätä asiaa, tässä viime aikoina, olen oikein asiakseni miettinyt. Ehkä vähän erityisenkin paljon, kun nyt teen työtä ekologisen elämän puolesta.

Mitä se tarkoittaa ekologinen elämä? Sitä tuolla tapahtumissa aina silloin tällöin joku teistä kysyy. Mitä se on, ekologinen elämä?

Todella hyviä keskusteluja olemme saaneet aikaiseksi. Joskus joku rohkaistuu ja kysyy, olemmeko muotivirran mukana vain tulleet esille.

Emme ole, ekologisuus on meille elämän tapa.

Jostain se on aloitettava

Kuulen kysymyksen, onko elämä ekologinen, jos vaihdan pesuaineet ekologiseen vaihtoehtoon. Vastaan siihen, että siitä se voi alkaa.

En usko, että ihminen voi muuttaa kerralla elämänsä ekologiseksi. Jostain sen on aloitettava ja se lähtee ihmisestä itsestä ja ajatuksista.

Milloin tämä elämä tuli minun ja perheeni elämään?

ekologinen ecokoti lautalattia

Aivan ensimmäinen havahtuminen tapahtui, kun ensimmäinen tyttäreni syntyi.
Siitä on nyt aikaa jo kohta 30 vuotta.

Se oli se hetki minun elämässä jolloin soin ajatuksen ympäristöön. Ajattelu tuossa hetkessä riitti tasan siihen pieneen ihmiseen. Globaalista ajattelusta ei ollut vielä tietoakaan.

Kaikki tuo linkittyi suoraan siihen tosiasiaan, että olin jakaantunut ja minusta oli tullut toinen ihminen. Se pieni ihminen, josta minä olin vastuussa.

Voiko vaalenpunaisesta joutua jotain?

Mitä ihmettä mahtaakaan pieni ihminen lattialta vetää suuhunsa? Nuoleskella pöytien pinnoilta?

Muistan elävästi pohtineeni jo toisen tyttäreni kohdalla, voiko vaaleanpunaisesta pesuaineesta jotain joutua pieneen ihmiseen? Iho ongelmat oli meillä oikein tuttuja juttuja.

Muutos oli selvästi ajattelussa alkanut.

Siihen maailman aikaan ei puhuttu ekologisesta elämästä. Kaltaiseni ihmiset olivat luomu ihmisiä, viherpiipertäjiä jne. Ekologinen sana on tullut nyt viime vuosina ja on ollut mielenkiintoista seurata maailman heräämistä asiaan, jossa itse on elänyt omalla tavallaan jo pitkän aikaa.

Nyt siitä on tullut se globaali asia.

Tavoista elämäksi

Elämäntapa kasvaa ihmisen sisälle. Se pistää tekemään valintoja sisältäpäin ja tavoista tulee elämä. Olipa ne mitä tahansa.

En halua olla fanaattinen toiseen päähän, se ei ole tarkoitus. Olen tehnyt valintoja omassa ja lasteni elämässä harmoniassa ja tutkien.

Tottahan toki meillä on pesuaineet ekologisia. Ihan niitä samoja, joita te ostatte.

Purkkeja siivouskomerossa on yksi, se yleispesuine, pyykkituvalla kaksi, pyykkietikka ja pyykkipulveri ja keittiössä konetiskitabletit. Suihkun vieressä nököttää saippua- ja shampoo palat.

Näistä se alkoi, pesuaineista ja meni eteenpäin…

Toisen roska toisen aarre

Tästä taitaa olla nyt neljä-viisi vuotta aikaa, kun tein henkilökohtaisen päätöksen; en osta mitään.
En osta mitään sellaista, jota en todella tarvitse!

Voitte muuten uskoa, kuinka monta kertaa huomasin roikkuvani kiinni jossain hameessa, paidassa jne. Tämän minä haluan… ja vielä ihmettelin, kuinka kaapistani löytyi niitä paitoja, joissa oli koko laput kiinni.

Kuulostaako tutulle? Niin turhaa tekemistä, taloudellista sekä luontoa kuluttavaa.

Ostan käytettyjä ja satsaan laatuun. Olet varmaan kuullut ettei halvalla saa hyvää. Kyllä se pitää paikkaansa. Uusi paita maksaa 2€, voiko se olla kestävä? Laadukas vaate kestää pesua ja kulutusta.

Toisen roska on minun aarre.

Lopetin hiusten värjäämisen muutama vuosi sitten. Onhan hiusväritkin kehittyneet, mutta… Menenpä nyt tässäkin asiassa ekologiseksi, otin elämäni ensimmäisen kasvivärin hiuksiini.

Tuoksuin vastaleikatulle ruoholle.

ekologinen kasviväri ecokoti

Ruokahävikki on ekologinen asia

En pysy vaikuttamaan naapurin hävikkiin, mutta omaani voin.

Ruokahävikki on minulle talousteko sen ekologisuuden mukana. Ruoka on kallista, aivan liian kallista pois heitettäväksi.

Ruokahävikin vähentäminen, ostetaan se mitä syödään. Suunnitellaan ruokailu ja tehdään järkimääriä ruokaa.

Kierrätetään

Tuleva jäte, pakkaukset ja ruoka kierrätetään asian mukaisesti. Sekajätettä on jo aivan tarpeeksi.

Meiltä kotoa löytyy astiat biojätteelle, muoville, maito/mehu tölkit ja se sekajäte. Lasia mieltä tulee niin vähän, että se kierrätetään hyvin pitkälti omaan käyttöön. Metallin jaksaa kantaa suoraan keräykseen.

Sekajätteen vähentämisessä olen pohtinut, saisinko määrän nipistettyä lasipurkkiin. Tuota joudun työstämään vielä. 

ekologinen kierrätys biojäte ecokoti

En osta biopusseja, meille tulee sanomalehti ja jauhopussia tyhjenee tasaisesti, maatuvat varmasti. Kahvin keittoon emme tarvitse suodatinpusseja, meillä on kestosuodatin. Kauppakassit ovat omasta takaa ja hedelmät/vihannekset tulee kotiin meidän omassa ecokoti pesupussissa 30*30cm.

Suosimme kotimaista ruokaa ja lähellä tuotettua.

Vanha talo ja keltainen keittiö

Viimeisin villitys on saada keltainen keittiö ja ruudukas lattia.

Tästä ehkä joudun keskustelemaan puolisoni kanssa vielä joitain kertoja. Hän käyttää keittiötä myös.

Yhtä mieltä olemme, kaappien vaihdosta. Haemme keittiöön jonkun toisen hylkäämää keittiötä. Mieluusti vanhaa, jos ei ihan yhtä vanhaa kuin talo, jossa asumme.

Meillä on vanhat ja kuluneet lautalattiat. Ne narisevat jostain paikoista niin kuin voisi kuvitella 1942 rakennetun talon lattian narisevan.

Pyrin käyttämään julkisia kulkuneuvoja matkoihin, lennän kerran vuoteen, jalan sekä pyörällä pääsee kauas Varkauden kaupungissa.

Ekologisuus on kulkenut matkassani jo kauan ja pysyy mukana.

Se on tuonut minulle rauhan. Kyllä luit oikein. Elämässä on rauha kaiken sen kuluttamisen jälkeen. Jo pelkästään kodin puhtaana pito on rauhallista puuhaa, ei ole tavaroita joka puolella.

Kyllä tämä tapa elää on ollut valtavan suuri säästö talouteen. Puhumattakaan siitä tietoudesta, ettei minusta tai tekemisistäni jää jätevuoria.

Nyt siitä tuli taas globaali asia.

Terkuin, Mira

Edellinen artikkeli Kuinka siivota koti myrkyttömästi?
Seuraava artikkeli 5 tapaa olla ekologinen

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods