Siirry eteenpäin
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9.-2.10. ♡
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9. - 2.10. ♡
yhteistyö ecokoti satu rämö

Ekologiset pesuaineet – esittelyssä meidän koti

Maksettu yhteistyö: Satu Rämö.

Olen hämmästynyt, miten vieraita ekologiset pesuaineet minulle olivat.

Tuntuu, että olisi pitänyt tajuta tämä asia jo kauan aikaa sitten. Olenhan jo vuosia käyttänyt luonnonkosmetiikkaa, koska en halua pistää hengittävään ihooni synteettisiä aineita enkä lisätä luontoon mikromuoveja ja kemikaalikuormaa.

Luontoystävällisten tuotteiden käytössä on ollut kyse myös taloudellisesti järkevämmästä kuluttamisesta.

Riski maksaa tyhjästä purkintäytteestä pienenee, kun tuote ei sisällä 57 raaka-ainetta, joista vähintään puolet on sellaisia, joista ei ymmärrä mitä ne edes tarkoittavat. 

Ruokakaupassa luomu on jo ihan arkipäivää. Mutta miten ihmeessä olen ihan täysin onnistunut unohtamaan ekologiset pesuaineet?

Suomalainen ekologisten pesuaineiden valmistaja Ecokoti otti viime vuoden lopussa yhteyttä ja kysyi, kiinnostaisiko minua testailla heidän tuotteitaan.

Jukranpujut, onneksi kysyivät! Näiden kokemusten jälkeen ei niin sanotusti tule enää omoja ikävä.

Nyt siis esittelyssä Suomessa valmistetut täysin myrkyttömät ekologiset pesuaineet ja kierros meidän pikkuruisessa, lähes 200 vuotta vanhassa puutalokodissamme kahden vuoren välissä meren rannalla. Tervetuloa!

KOKEILE! Tämän testikierroksen jälkeen ei paluuta sinne tavalliselle puolelle ole niin helppo tehdä. 

Kotimme luonnon keskellä 

Meidän väliaikainen kotimme täällä Islannin Länsivuonoilla on yksi kylän vanhimmista.

Museoviraston suojelema yksi + kaksi * 1/2 kerrosta puutaloa. Hieman yli 50 neliötä lattiatilaa reilun parin metrin huonekorkeudella ja kaksi puolikasta kerrosta, joissa melkein aikuinen mahtuu melkein seisomaan.

Tämä on pieni talo. Kutsumme tätä nukkekodiksi, koska siltä tämä tuntuu.

Pikkuiset kahvikupit pikkuisella seinällä rivissä. Olohuoneen pikkuinen kirjahylly, joka kirjojen painosta kallistuu kohti etelää. Lasten yhteinen pikkuinen huone, jonka kahteen laatikostoon on pistetty mahtumaan vaatteet, lelut, kirjat ja askartelutarvikkeet.

Tuo nalle ei sinne sitten enää mahtunutkaan. 

yhteistyö ecokoti satu rämö

Pienen keittiömme pienehkö (mutta lisäpalalla laajennettava) ruokapöytä, jota pitää siirtää, kun saadaan illallisvieraita, jotta kaikille saadaan tuolipaikat.

Keittiön nurkassa oleva salaperäinen kellariluukku, josta päästään pyykinpesutilaan ja varastoon, jossa säilömme takapihaltamme viime kesän lopussa nostettuja perunoita.

On kellaritiloissa suihkukin, mutta se on niin pikkuruisen pikkuinen, että ostimme saman tien vuosikortit läheiseen uimalaan, jonka kuumavesialtaassa käymme rentoutumassa suunnilleen joka päivä.

Sinne on meiltä vain viiden minuutin kävelymatka.

Uimakamat ovatkin meillä aina kassissa eteisessä valmiina. Ne roikkuvat eteisen seinälle nostetussa pussukassa, koska kahden neliön suuruisen eteisen lattiatila on täynnä lenkkareita, monoja ja vaelluskenkiä.   

Talossa asuu vakituisesti kaksi aikuista, meitä on täällä nyt neljä. Onhan täällä hitusen ahdasta, mutta niin hykerryttävän tunnelmallista.

Kun heräsin syysaamuna, näin ikkunasta ensimmäisenä maaruskan värjäämät vuoret.

Nyt keskitalvella näkyy pimeä ikkuna, puolen päivän aikaan valkoisena kohti taivaita nousevat vuorenrinteet.

Ulkona pauhaavan sään aistii tänne sisälle. Ikkunaruuduista välittyy tuulella heleä ääni, kovalla tuulella seinät natisevat ja koko talo juttelee.

Pakkasella paukkuu nurkissa ja lumiraja on noussut jo pari kertaa olohuoneen ikkunan puoliväliin.

Tässä talossa on ollut ihanaa asua. On ollut hauska huomata, että vaikka monet kodin tavarat tuovat mukavuutta, mukavaa voi olla ilman niitäkin. Arki tuntuu entistä rauhallisemmalta ja jotenkin tutulla tavalla omanlaiselta.

Siis yksinkertaisesti: me nautimme! 

yhteistyö ecokoti satu rämö

Luonto alkaa ihan oman olohuoneen ikkunan takaa. Kun ulkona tuoksuu ja kuuluu meri ja luonto, tuntuu hyvältä, kun kodin eteisessä tuoksuu siivoamisen jälkeen tavallisen puhtaalta, ei pesuaineelta.

Vaatteita pestään meillä kuten muissakin lapsiperheessä tavattoman usein, mutta kodissamme ei silti leiju pyykinpesuaineesta peräisin oleva tuoksupilvi. 

Tämä on upea juttu: myrkytön konetiskiaine 

Olen jo vuosia käyttänyt luonnonkosmetiikkaa iholla ja hiuksissa. Olen pessyt itseäni ja laittanut meikkiä luonnonkosmetiikkaputeleista, mutta pessyt samalla kotini, astiani ja vaatteeni niillä totutuilla pesuaineilla.

Olin iloinen, kun Ecokoti otti yhteyttä ja laittoi minut huomaamaan, että myös kodin toimivat puhdistusaineet voi saada täysin ilman synteettisiä kemikaaleja. 

"Olemme pieni suomalainen perheyritys Varkaudesta, jolle luonto on sydämen asia."

- Ecokoti 

Ensimmäisenä hurmaannuin Ecokodin pyykkipulveriin, joka on täysekologinen, biohajoava ja myrkytön pyykinpesuaine.

Valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä aineita, eikä se sisällä lainkaan rasvapohjaisia saippuoita, fosfaattia tai väri- ja säilöntäaineita.

Se pesee pyykin, mutta ei jämähdä koneen putkistoihin. Ja kyllä: puhdasta tulee myös kolmessakympissä. Jopa ne kaikista hikisimmät treenivaatteeni, jotka pesen materiaalien säilymisen takia aina 30 asteessa, tulevat puhtaiksi.

Noin ruokalusikallinen pulveria riittää pesukoneellista kohti. Jos koneessa on tooooodella kuraisia ja likaisia ulkovaatteita, kannattaa pulveria laittaa pikkuisen enemmän.

Mittalusikka tulee lasisen pakkauksen mukana ja kun purkki on tyhjä (riittää noin 40 pesukoneelliseen), voi ostaa täyttöpakkauksen.

Pyykkipulveria saa täysin hajusteettomana tai laventelilla tai sitruunaruoholla höystettynä.

Laventeli ja sitruunaruoho ovat peräisin 100 % eteerisistä öljyistä. Testasin itse tuoksutonta (suosikkini!) ja laventelia, joka toi pyykkiin miedon luonnollisen tuoksun. 

Ecokodilta saa myös täysekologista pyykkietikkaa eli huuhteluainetta, joka poistaa kellastumat ja vie mukanaan voimakkaat tuoksut, pehmentää pyykin ympäristöystävällisesti ja puhdistaa samalla pesukonetta.

Valmistukseen on käytetty kotimaista väkiviinaetikkaa, keitettyä ja suodatettua vettä ja tuoksuina 100 % eteerisiä öljyjä, kuten mäntyöljyä. 

Suurin kiintymyssuhde syntyi kuitenkin tähän yllättäjään: Ecokodin ekologinen konetiskiaine.

Yksi pahimmista myrkyistä kotien keittiöissä on useimmiten astianpesukoneeseen laitettava pesuaine.

En ole kemikaaliyliherkkä, mutta minullekin tavallisen konetiskitablettipakkauksen avaaminen saa aikaan epämiellyttävän kutisevan olon käsissä ja etovan olon.

Epäluonnollisen värikkäät pikkukapselit on pahimmassa tapauksessa yksittäispakattu eikä niitä pysty annostelemaan pienemmiksi. Onko siis vähän siistiä, että konetiskiainettakin saa nyt ekologisena vaihtoehtona. No on!! 

yhteistyö ecokoti satu rämö myrkytön konetiskitabletti

Ecokodin täysekologinen konetiskiainetabletti ja konetiskipulveri sisältävät vain luonnon omia kemikaaleja. Meidän minikotimme on sen verran pieni, että joudumme elämään ensimmäistä kertaa 15 vuoteen ilman tiskikonetta ja tiskaamaan tiskit käsin.

Halusin kuitenkin testata pulverin ja tabletin putsaustehot, joten kiikutin Ecokodin konetiskiaineita täällä kylässä parille kaverilleni ja pyysin heitä testaamaan. Kyllä vain; tyytyväisiä olivat!

Täysin neutraalin tuoksuinen valkoinen ja sydämen muotoiseen kapseliin puristettu myrkytön konetiskiaine pesi astiat moitteettoman puhtaiksi. 

Neljän raaka-aineen ekologiset pesuaineet 

Täysekologisten puhdistusaineiden raaka-aineluetteloita on muuten ihanan helppo lukea, koska ne ovat niin lyhyitä.

Synteettisessä kosmetiikassa on sama juttu: tuotteisiin saatetaan tunkea jos minkälaista raaka-ainetta, millä ei ole itse tuotteen tehoon mitään vaikutusta, mutta se saa tuotteen tuoksumaan kivalta, tuntumaan tietynlaiselta ja säilyttämään tietynlaisen ”ylellisen koostumuksen”.

Pesuaineissa on vähän sama juttu.

Toimivan ei tarvitse olla monimutkainen.

Ecokodin hajusteettomassa pyykinpesuaineessa on vain muutama raaka-aine: natriumkarbonaattidekahydraattia (eli soodaa), natriumbikarbonaattia (arkisemmin soodaa tämäkin), magnesiumsulfaattia (arkikielessä tästä käytetään esim. nimitystä karvassuola) ja merisuolaa.

Entäs astianpesupulveri? Siinä on neljää (!!) raaka-ainetta: natriumbikarbonaattia (soodaa), sitruunahappoa, magnesiumsulfaattia (suolaa) ja vettä. Tämä konetiskiaine ei RÄJÄYTÄ likaisia astioita puhtaiksi.

Se pesee ne puhtaiksi.

On kuitenkin hyvä muistaa, että koska rasva ei liukene matalissa lämpötiloissa, kannattaa käyttää vähintään 50 asteen pesuohjelmaa tai esipestä rasvaisimmat astiat ennen konepesua. 

Ecokoti on suomalainen perheyritys, joka valmistaa tuotteensa itse käsin. Ostaja voi siis luottaa siihen, että myyjä tietää mitä myy. Tuotteissa ei ole mitään muita kuin luonnon omia kemikaaleja.

Ecokodin valikoimassa on konetiskiaineiden, pyykinpesuaineiden, pyykkietikan ja esimerkiksi lattiapesuun mainiosti soveltuvan yleispesutiivisteen lisäksi tarjolla myös muita tuotteita. 

Vielä kertauksena. Tuotteet eivät vahingoita luontoa, ihmistä eikä eläimiä, sillä ne ovat ovat täysekologisia eli sisältävät vain luonnon omia, ei lainkaan synteettisiä kemikaaleja.

Tuotteet ovat myös vegaanisia eli eivät sisällä eläinperäisiä raaka-aineita. Kaikista pesuaineista löytyy myös täysin tuoksuttomat versiot, joihin ei ole lisätty edes eteerisiä öljyjä. Ne ovat hyviä vaihtoehtoja hajusteherkille.  

Tänään on taas uintipäivä JA naisten saunavuoro, joten seuraavaksi kaappaan puhtaat pyyhkeet pussiin ja lähdemme täältä nukkekotimme uumenista liukastelemaan kohti kuumavesialtaita. Heipat! 

Edellinen artikkeli Miksi myrkytön pyykinpesuaine?
Seuraava artikkeli Mitä on nuori yrittäjyys?

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods