Siirry eteenpäin
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9.-2.10. ♡
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9. - 2.10. ♡
Mitä on kiertotalous?

Mitä on kiertotalous?

Second Hand putiikkimme ja oman kotini innoittamana, halusin tällä kertaa ottaa artikkelissani isoja aiheita käsittelyyn. Taisin jo aiemmin lupaillakin palaavani tähän aihepiiriin, ja nyt on aika lunastaa lupaukseni.

Kiertotalous, kierrätys ja kestävä kehitys.

Kolme suurta sanaa ja kaikki ovat kytköksissä toisiinsa. Kierrätys mahdollistaa kiertotalouden toteutumisen, joka taas on yksi tärkeimmistä edellytyksistä kestävälle kehitykselle...

...Kyseessä on kuitenkin paljon laajempi asia, kuin pelkästään kiertotalous.

Kestävän kehityksen päämäärä on yksinkertainen: tarjota meille ja tuleville sukupolville hyvän ja oikeudenmukaisen elämän mahdollisuudet.

Sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen kestävyyden lisäksi tulee ottaa huomioon ekologisuus, sillä hyvinvoiva luonto rakentaa meille kaikille hyvän elämän perustan.

ecokoti ympäristöystävällinen pyykkipulveri avainlippu

Materiaalien uusiokäyttö, tuotteen elinkaaren pidentäminen ja kiertotalouden toteutuminen ei automaattisesta korjaa luonnon hyvinvointia…

… Siihen tarvitaan ihan konkreettisia omiakin tekoja, esimerkiksi ympäristöystävällisten kemikaalien ja ruokien suosimista.

Sekä ennen kaikkea kierrätettyjen tuotteiden käyttöä.

Mitä kiertotalous tarkoittaa?

Kiertotaloudesta puhuttaessa, tulee väistämättä ensimmäisenä mieleen kierrätys. Nämä eivät kuitenkaan ole toistensa synonyymit, vaikka liittyvätkin toinen toisiinsa erittäin läheisesti…

…Eikä ilman kierrättämistä kiertotalous pääse oikeuksiinsa.

Käytännössä kiertotalous tarkoittaa sitä, että pyritään pitämään jätteen syntyminen minimissään, ja viemään tuotteen elinkaari mahdollisimman pitkäksi. Tämä ajattelutapa alkaa jo ihan tuotteen valmistustasolta.

Tuotteen valmistusmenetelmissä, sekä materiaaleissa tulee ottaa huomioon laatu ja kestävyys, sekä jo olemassa olevien materiaalien hyödyntäminen.

Näin ollen kierrätys antaa kipinän kiertotalouden syntymiselle, jotta se pääsee palamaan kirkkaana tulevaisuuden liekkinä.

Mikään tuote ei toki kestä loputtomiin, mutta asioita voi korjata ja kunnostaa.

Vasta siinä vaiheessa, kun ensimmäiset, toiset ja vaikka kolmannetkin korjauskerrat on suoritettu ja loppu alkaa uhkaavasti häämöttää, tulisi tuotteelle antaa mahdollisuus uuteen elämään kierrätyksen kautta.

Sitten aloitetaan taas alusta.

Jossain aivan uudessa paikassa, ja mahdollisesti tuote saa täysin uuden käyttötarkoituksenkin. 

Mitä kiertotalous on käytännössä? 

  • Lajittele kotoa tulevat roskat kierrätykseen, niille kuuluviin paikkoihin
  • Ota selvää voiko jonkun tuotteen vuokrata/lainata ostamisen sijaan
  • Suosi käytettyjä tuotteita, Suomessa on lukematon määrä kirppiksiä, second hand -liikkeitä, sekä nettikirppiksiä
  • Valitse laadukkaista, pitkäikäisistä ja kestävistä materiaaleista valmistettuja tuotteita
  • Pyri korjaamaan rikkoontunut tuote ennen sen pois heittämistä
  • Keksi mahdollisia uusiokäyttö tarkoituksia tuotteelle, anna mielikuvituksesi lentää!

Suomessa jätteiden lajittelu mahdollisuus on huippuluokkaa.

Meidän kodissamme on pienestä asti ollut tapana lajitella aivan kaikki mahdollinen. Verkkokauppamme syntyessä, ja ensimmäisiä tilauksia pakatessa, huomasimme myös tässä yhden mahdollisuuden kierrätykseen.

Kaikki vanhat sanomalehdet, paperiset mainoslehdet pääsivät jatkamaan matkaansa ja suojaamaan asiakkaidemme tilauksia. Myös suurin osa käyttämistämme pahvilaatikoista on kierrätettyjä...

...Älä siis ihmettele, jos joskus tilauksesi saapuu esim. kenkälaatikossa.

Asiakkaamme saa tilauksensa, ja viedessään pakkausmateriaalit niille kuuluvaan kierrätyspisteeseen, sanomalehden matka jatkuu taas. Loppujen lopuksi se pääsee uusiokäyttöön ja uudelle matkalle.

ecokoti pakkausmateriaali kierrätys

Kuinka jännittävä voikaan olla yhden sanomalehden elämänkaari ja seikkailu.

Kierrätys on Suomessa tehty todella helpoksi ja vaivattomaksi, mutta aina voidaan silti parantaa jossain.

Yritykset voivat tsempata uusiomateriaalin käytön suhteen, mutta myös kuluttaja voi kantaa kortensa kekoon omilla valinnoillaan.

Voi pysähtyä hetkeksi miettimään omaa ostokäyttäytymistään. Mitä voi jättää ostamatta, voiko uuden sijasta hankkia tuotteen käytettynä, tai onko mahdollista lainata/vuokrata jotain tuotetta?

Huomasin pian muuttomme jälkeen uudessa taloyhtiössämme todella hauskan tavan…

…Täällä asukkaat keräävät yhteen paikkaan tavaroita, joita eivät enää tarvitse ja joista ovat valmiita luopumaan. Sanonnan varsinaisessa merkityksessä, toisen roska on toisen aarre!

Itse olen vienyt muutaman lautapelin naapurin lapsille pelattavaksi. Minä taas puolestani olen saanut pari kirjaa, ja upean taulutelineen vastineeksi.

Vaan nyt päästäänkin kätevästi siirtymään lempiaiheeseeni, kirppiksiin, kierrätettyihin vaatteisiin ja Second Hand putiikkiimme.

Mitä on second hand vaatteet?

Kerron heti aluksi pari selkäpiitä karmivaa faktaa vaateteollisuudesta.

  • Yhden puuvillasta valmistetun t-paidan valmistamiseen tarvitaan arviolta 2 700 litraa makeaa vettä…

…Tuo määrä vettä riittäisi yhden ihmisen juomavedeksi 2,5 vuodeksi.

  • 10 % maailman kasvihuonepäästöistä on peräisin vaatteiden ja jalkineiden valmistuksesta...

…Tuo määrä on enemmän kuin kaikki kansainväliset lennot ja merenkulku yhteensä.

Tämä ongelma loistaa räikeänä erityisesti puhuttaessa pikamuodista, ja ns. kertakäyttövaatteista.

Vaatteen elinkaaren tulisi kestää vuosia. Tai tulisi olla ainakin mahdollisuus korjata vaate, ja jatkaa käyttöä sen sijaan, että se heitettäisiin menemään.

ecokoti second hand putiikki avainlippu

Liian moni vaate hukkuu jätekasojen alle, vaikka se olisi vielä täysin pelastettavissa. Tai olisi jollekin toiselle unelmien täyttymys. 

Ymmärrän toki, jos paidan keskeltä kangas repeää, kun kerran nostat kädet ilmaan, että hankalahan se on korjata. Mutta tuleeko tällaista vaateteollisuutta pitää hengissä edes?

Second hand vaatteet, eli vapaasti lontoosta suomennettuna ”toisen käden” vaatteet, ovat kestävä valinta.

Ihan jo laadultaan, mutta myös eettisessä mielessä. Ne ovat kulkeneet jo aikansa jonkun toisen matkassa, tutkailleet paikkoja. Nämä vaatteet siis jo tietävät miten eletään, ja miten kestetään mukana repeilemättä kesken matkan.

Älä kuitenkaan käsitä väärin, eivät nämä mitään supersankareiden pukuja ole!

Samalla tavalla second hand vaatteet voivat kokea kolhuja matkan varrella, ja saada reikiä, mutta niitäkin voidaan korjata. Ja matka taas jatkuu.

Mikäli et itse omaa korjaustaitoa, maassamme on monta taitavaa ompelijaa, jotka auttavat sinua enemmän kuin mielellään…

…Mutta joskus tulee myös aika, kun vaate ei yksinkertaisesti enää istu päälle, tai se ei muuten vain miellytä enää silmää.

Tässä vaiheessa astuvat kaikkien käytettyjen vaatteiden ritarit esiin: kirppikset ja second hand kaupat!

Meidän putiikillamme on alusta alkaen ollut selkeä linja valikoiman suhteen. Janoamme valikoimaamme vain laadukkaita ja kestäviä tuotemerkkejä.

ecokoti second hand putiikki

Teemme suuresti töitä jokaisen vaatekappaleen esille laiton kanssa, jo ihan sillä ajatuksella, että tuo vaate tulee kestämään vielä vuosia jonkun onnekkaan matkassa…

…Ei paljon maksa vaivaa silitellä ja höyrytellä yhtä paitaa, joka repeää heti kun sen kerran päällensä vetää, eikö?

Onneksemme olemmekin huomanneet, kuinka hyvää huolta asiakkaamme ovat pitäneet rakkaista vaatteistaan.

Putiikillamme olevat vaatekappaleet ovat lähes uuden veroisia, ja hinta on vain murto-osa siitä alkuperäisestä.

.Lisäksi second hand kaupoista teet takuulla sellaisia löytöjä, jotka eivät kävele sinua vastaan jokaisessa kadun nurkkauksessa.

Second hand vaatteiden lisäksi, haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden myös toisella tapaa edistää kestävän kehityksen toteutumista. Toimme putiikillemme myyntiin kotimaiset ja puhtaasti luontoa kunnioittavat pesuaineemme…

…Me olemme todennäköisesti jo sinulle tuttua porukkaa. Onhan me näitä pesuaineita valmistettu jo reilu kolme vuotta, joten ostosten teko kanssamme on täysin turvallista.

On myös aika herkullinen tilaisuus kysyä suoraan tuotteen valmistajalta putiikillamme käydessään, mikäli joku asia askarruttaa.

Älä kuitenkaan huoli, mikäli et pääse lähitulevaisuudessa käymään putiikillamme. Kysymyksiä saa esittää myös sähköpostin kautta (asiakaspalvelu@ecokoti.com)...

...Ja vaateostoksiakin voit tehdä Instagram -sivujemme kautta (suosittelen kurkkaamaan profiilimme kohokohtaa, "Shop Second").

Miten vanhat vaatteet kierrätetään?

Mutta myös second hand vaatteille saapuu jonain päivänä viimeinen käyttöpäivä, ja on aika päästää hänet lepäämään.

Mihin nämä tiensä päähän tulleet vaatteet voidaan sitten viedä? 

Monet hyväntekeväisyysjärjestöt ottavat ehjää vaatetta vastaan, täysin ilmaiseksi. Näille löytyy myös useimmista kierrätyspisteistä oma laatikko, jonne vaatteet voi viedä. 

Vanhoja lakanoita, pyyhkeitä, mattoja, tyynyjä ja muita tämän tyylisiä kodintekstiilejä voit taas tarjota eläinsuojeluyhdistyksille. 

Sitten on vielä nämä rikkonaiset vaateparat, joille ei ole mitään tehtävissä.

Hitaasti, mutta varmasti poistotekstiilien keräys alkaa heräilemään Suomessa. Osassa isommissa kaupungeissa on jo nyt mahdollista toimittaa käyttökelvottomat vaatteet niille tarkoitettuun keräykseen. 

ecokoti kierrätetty materiaali

Jos vaatetta ei pystytä enää korjaamaan, tai jatkokäyttämään sellaisenaan, voidaan ne kuitenkin käyttää materiaalina jonkun uuden syntymiseen.

Likaiset, kosteat, homeiset vaatteet, eivätkä alusvaatteet kuitenkaan kuulu näihin keräyspisteisiin. Tekstiilinkeräyspisteelle saapuneet vaatteet on tarkoitettu jalostettavaksi eteenpäin...

...Näin ollen keräykseen kelpaamattomat tekstiilit löytävät päätepisteensä sekajätteestä. Sen kautta ne voidaan hyödyntää energian tuotantoon.

Kannattaa kuitenkin pinnistää hieman itse, jos vaikka keksisitkin jotain uusiokäyttöä vaatteillesi ja muille kodin tekstiileille! 

Tähän väliin onkin pakko kertoa, ja itseasiassa näyttääkin mitä näppärä äitini sai aikaseksi.

Muutimme viime syksynä puolisoni kanssa uuteen kotiin, jonka värimaailmaan eivät ainakaan omasta mielestäni vanhat verhomme sopineet.

Alkuun yritin myydä näitä, mutta harva kuitenkaan haluaa parittomia, eri värisiä verhoja ostaa. 

Kerroin eräs päivä töissä äidilleni tästä, ja mietin ääneen mihin nuo verhot voisi hyötykäyttää. Keskustelu jatkui, ja lopputuloksena oli se, että vein verhot äidilleni ja hän ompeli meidän sänkyymme koristetyynynpäälliset.

ecokoti uusiokäyttö

Näistä tuli aivan upeat, ja niin vaan vanhat verhoni pääsivät vielä jatkamaan omaa matkaansa, uudessa muodossa.

Pieni muistutus tähän väliin!

Vaatteet eivät ole ainoat, joita voit ostaa second hand -liikkeistä. Nämä kaupat ovat nimittäin täynnä mitä kiehtovampia koriste-esineitä, huonekaluja, kirjoja, astioita…

…Vain taivas on rajana mitä voit löytää.

Katson nimittäin olohuonettamme tässä samalla kun kirjoitan, ja en näe yhtään esinettä, tai huonekalua, joka olisi uutena ostettu.

Kaikki ovat vanhoja, kierrätettyjä tai vanhemmilta saatuja heidän omia aarteitaan. Ja se on minusta mahtavaa, koska kaikissa kalusteissa on vähän elämän aikana tulleita kolhuja, ja niillä on jo oma historiansa.

Puolisoni äidiltä saatu vanha vitriini on minun henkilökohtainen suosikkini.

Siinä on hieman iskuja, mutta se on silti upea, ja sisältä tuleva tuoksu huumaa minut joka kerta.

Se tuo mieleeni edesmenneen isoukkini, ja hänen kotinsa, jossa oli paljon vanhoja kalusteita. Ovet narisevat myös somasti ne avatessa, ja olen löytänyt kirjoilleni kodin tuon vitriinin alaosasta…

…Se ihana tuoksu on tarttunut myös kirjoihini, ja saan näin ollen tuudittautua tuon vanhan aarteen tuoksuun joka kerta kirjan avatessani.

Lähde siis rohkeasti tutkimaan, ja etsimään mitä kaikkea voitkaan löytää käytettynä. Olen varma, ettet tule pettymään.

Ihanaa juhannusta ja onnea aarteenmetsästykseen! 💛

Salla

Artikkelissa käytetty lukujen lähteinä:

Tekstiilituotannon ja -jätteen vaikutus ympäristöön (infografiikka) | Ajankohtaista | Euroopan parlamentti (europa.eu)

Edellinen artikkeli 5 + 2 tapaa käyttää sitruunahappoa
Seuraava artikkeli Yhteistyössä Ammattiopisto Spesian kanssa

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods