Siirry eteenpäin
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9.-2.10. ♡
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9. - 2.10. ♡
Miten kierrättää oikein?

Miten kierrättää oikein?

Artikkeliin päivitetty linkit tuotteisiin 9.6.2022

Kierrättäminen. Kuulostaa niin yksinkertaiselta asialta, ajatuksen tasolla varsin jalolta teolta planeettamme hyvinvoinnin kannalta.

Miten se sitten käytännössä oikein toteutetaan?

Vähemmästäkin menee sekaisin, kun arkielämässämme on vaikka mistä materiaalista valmistettuja tuotteita. 

Kierrättämisen hyöty kärsii huomattavasti, mikäli sitä ei malteta tehdä oikein. Lähdetään siis yhdessä purkamaan tätä vyyhtiä ja tarkastelemaan, miten homma toimii.

Paneudun tekstissäni tällä kertaa muovin, paperin, pahvin sekä kartongin kierrätykseen.

Kokisin näin, että ovat isoimmat osa-alueet, sekä osittain jossain määrin myös haasteellisimmat.

Miten muovi kierrätetään?

Itsellä ainakin on suurin ongelma ollut aina muovin kierrättäminen. Loppupeleissä ei voi kuin hämmästellä, kuinka paljon muovia meille kertyykään kotitalouksiin.

Ja vaikka kuinka yrittäisi vältellä sen tuomista kotiin, niin aina sitä kuitenkin jostain kulmalta löytyy.

On siis äärimmäisen tärkeää, että ne hävitetään kotoa oikeisiin paikkoihin ja saadaan ne kiertämään uusiokäyttöä varten.

Nykyään on olemassa vaikka ja minkälaista muovia, sekä muovisekoitetta. Tarvitset vain yhden hyvin simppelin ohjeen, jolla helpotat omaa kierrätys urakkaasi muovin suhteen.

Mikäli pakkauksen kyljessä, pohjassa, jossain nurkalla komeilee numero yhdistelmä 03, on tuote silloin sekajätteeksi lajiteltava. Kaikki muut numeroyhdistelmät menevät muovin kierrätyslaatikkoon.

Pakkauksista löytyy aina kierrätysmerkki ja sen vierestä löydät tuon numeron, jonka mukaan toimit.♻️

Muovipakkauksia ei tarvitse tiskata. Pakkaus pyyhitään, huuhtaistaan tai kuivataan. Likainen muovipakkaus on taas sekajätettä.

Tähän väliin pieni hyötyvinkki:

Hedelmät, jotka kuoritaan, eivät kaipaa kauppareissun aikana pussia ollenkaan.

Banaani on varsin kelpo esimerkki. En kuitenkaan tarkoita, että kauppareissulla kerätään mandariineja takin ja housun taskut täyteen. Sitä varten anna vinkin numero kaksi.

Kestopussit. Näitä löytyy useasti kaupan hedelmä- ja vihannesosastolta myynnissä, voit myös tehdä sellaisen itse esim. vanhasta valoverhosta.

Tai sitten on vielä kolmas vaihtoehto, pyykinpesupussit. 

Pyykinpesun lisäksi, pesupussi on onnen omiaan myös vihannesten ja hedelmien säilytykseen kauppareissulla. Näin säästät jo pikkupussien kotiin kantamisen.

Tähän väliin on aivan pakko mainita Kenian muovipussikielto, joka pisti tässä joku aika sitten silmään.

Ylen sivuilla oli juttu kyseisestä aiheesta ja artikkelin pääset lukaisemaan halutessasi tästä. Toki tämä on jo vanha uutinen ja laki tullut voimaan elokuussa 2017, mutta silti mielestäni esille nostettava asia.

Keniassa käytettiin kuukausittain 24 miljoonaa muovipussia. Kuukausittain!

Nämä miljoonat pussit juuttuivat viemäreihin sateella, joka taas aiheutti niiden tulvimisen. Usean teurastetun lehmän vatsasta löytyi muovipusseja, ja kalastajien verkot täyttyivät kalojen sijaan pusseista.

Tilanne oli siis lähtenyt aivan lapasesta.

Tilanne ratkaistiin sillä, että Keniaan säädettiin maailman tiukin muovipussit kieltävä laki.

Muovipussien valmistamisesta, myymisestä sekä hallussapidosta voi saada enintään neljä vuotta vankeutta tai 30 000 euron sakot. Ei ainakaan omasta mielestäni yhtään hassumpi laki.

Miten pahvi, kartonki ja paperi kierrätetään?

Useasti tuntuu, että suurimmat ongelmat tulevat juuri tuon muovin kanssa, ja toinen hankala asia on paperi, pahvi ja kartonkipakkaukset. Mikä kuuluu mihinkin?

Lähdetään taas tarkastelemaan yksi osa kerrallaan.

Paperinkierrätykseen menee käytännössä katsoen kaikki mikä postiluukustasi tupsahtaa luettavaksi, sanomalehdistä aina mainoslehtisiin.

Pehmeäkantiset kirjat ovat myös tähän lajitteluun kelpaavia, sekä sellaiset kirjat, joista on kovat kannet poistettu.

Kirjekuoret kuuluvat myös paperinkeräykseen, mutta muista tarkistaa, ettet kuoren mukana heitä mitään arkaluontoista materiaalia keräyslaatikkoon.

Paperit, joissa on luottamuksellista tietoa, on tuhottava turvallisesti tähän erikoistuneissa paikoissa. Esimerkiksi moni jäteasema ottaa vastaan tietoturvamateriaalia.

Myöskään lahjapaperit eivät kuulu paperinkeräyslaatikkoon niiden väriaineiden ja mahdollisten teipin palasten vuoksi. Siispä ne heitetään sekajätteeseen!

Paperinkeräykseen ei saa laittaa pahvia, tai kartonkia, sillä näiden tuotteiden jatkojalostus kohde on täysin eri.

Paperista tehdään mm. uusia sanomalehtiä ja pehmopaperia, kun taas kartonki hyödynnetään talous- ja vessapaperirullien hylsyjen valmistukseen.

Mitä laitetaan pahvinkierrätykseen?

 • pahvilaatikot
 • ruskea kartonki
 • aaltopahvi
 • ruskeat paperikassit (valkoiset paperikassit voi laittaa paperinkierrätykseen!)
 • voimapaperi

Tässä meillä onkin jo aika hyvä setti valmiina mitä sinne laatikkoon laitellaan. Laatikot olisi hyvä litistellä kasaan, ihan jo seuraavaa laatikolla kävijää ajatellen, jotta hänenkin pahvinsa mahtuvat vielä samaan matkaan.

Litistetyt pahvit vievät myös vähemmän tilaa keräysautosta, ja kyytiin mahtuu kerralla enemmän. Pahvien joukosta ei tarvitse poistaa teippejä, hakasia tai etikettejä.

Märät ja likaiset pahvit eivät kuulu tähän keräykseen, vaan ne tulisi lajitella energiajätteeseen. Myöskään folio- tai kelmupinnoitetut pahvit, tai nestepakkaukset eivät löydä oikeaa paikkaa tästä laatikosta.

Päästään siis kätevästi seuraavalla laatikolle, kartongin kierrätys.

Mitä laitetaan kartongin kierrätykseen?

 • puhtaat, litistetyt kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset ja tölkit
 • munakennot
 • kartonkiset kertakäyttöastiat
 • paperirullien hylsyt
 • huuhdellut, valutetut alumiinivuoratut maito- ja mehutölkit
 • paperikassit -ja pussit (esim. jauhopussit sopivat mainosti tänne!)
 • aaltopahvit

Itse olen sitä ikäluokkaa, että lapsena meillä kotona maito- ja mehutölkkien muoviset kaatonokat revittiin irti ennen niiden kierrättämistä. Vaan on se maailma mennyt eteenpäin niistä ajoista, eikä tämä ole enää pakollista.

Olen kuitenkin itse tähän oppinut ja se ei minulta paljon maksa vaivaa, joten jatkan samaan malliin. Kukin taaplaa tyylillään.

Kartongin kierrätykseen ei laiteta lahjapapereita, likaisia pakkauksia tai styroksia, vaan ne kuuluvat energia- tai sekajätteen puolelle.

Muista siis huuhdella kierrätettävät kartongit ennen niiden viemistä kierrätykseen!

Suositeltavaa olisi myös litistellä pakkaukset ja laittaa vaikkapa sisäkkäin maitopurkit, jolloin astiaan mahtuu mahdollisimman paljon. Ei tarvitse keräysauton kuljetella ilmaa kyydissä.

Näin ecokodilla kierrätetään!

Moni varmasti onkin jo huomannut, varsinkin meiltä tilauksen tehneenä, että käytämme aivan häikäilemättä hyväksi meille tulleet pahvilaatikot.

Pakkausmateriaalina käytetään myös postista tupsahtaneet sanomalehdet ja mainoslehtiset.

Kaikkien meidän kotoa kulkeutuu töihin mukana tyhjät kananmunakennot ja papereiden hylsyt. Kierrätystä parhaimmillaan, kun saadaan kaikki hyötykäyttöön ja suojaamaan tuotteitamme kivisellä tiellä asiakkaidemme luokse.

Siinä missä kierrätysmateriaali on tärkeässä osassa meidän asiakkaiden tilauksissa, on tämä myös otettu huomioon itse tuotteiden pakkauksissa.

Ecokoti® Tuoteperheen tuotteet pakataan kulutuksen kestäviin, lasisiin kestopurkkeihin ja -pulloihin. Suinkaan et joka tilauskerta joudu ostamaan lasista pakkausta, sitä varten meiltä löytyy täyttöpakkaukset paperipusseissa.

Tällä hetkellä täyttöpakkaukset löytyvät pyykkipulvereihin, sekä konetiskiaineisiin. 

Pussin tyhjennettyä, voit käydä heittämässä sen kartonginkierrätykseen, tai sitten mahdollisuuksien mukaan polttaa sen uunissa.

Näillä eväillä päästään jo vallan mainiosti alkuun kierrätyksen osalta.

Edellä mainitsemieni lisäksihän lajiteltavia jätteitä on olemassa vielä valtava määrä, esim. metalli, lasi, biojäte, you name it.

Löysin nettiä kolutessani todella mielenkiintoisen L&T:n sivun, josta löytyi kierrätysbotti! Siinäpä vasta oiva kaveri, jolta voi tiukan paikan tullen kysäistä neuvoa.

Voit myös aina kysyä apua paikalliselta kierrätyskeskukselta. Jos ongelma taas ilmenee siinä, että taloyhtiön pihasta ei löydy sopivaa kierrätyslaatikkoa, voit etsiä lähimmän kierrätyspisteen klikkaamalla tästä.

Toivotan sinulle mahtavaa kevään odottelua! Kyllä se sieltä vielä tulee. 💚

Eco terveisin,

Salla

Edellinen artikkeli Miten tehdä itse pyykkietikkaa?
Seuraava artikkeli Mitä on pyykkietikka?

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods