Siirry eteenpäin
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9.-2.10. ♡
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9. - 2.10. ♡
Miten tehdä itse pyykkietikkaa?

Miten tehdä itse pyykkietikkaa?

Mitä on pyykkietikka?

Pyykkietikkaa käytetään huuhteluaineen tilalla pyykinpesussa. Se on kotimainen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kemiallisille huuhteluaineille, eikä se houkuttele Mattia esille kukkarostasi.

Oikein valmistettuna, pyykkietikka on biohajoavaa ja sisältää vain luonnon omia ainesosia.

Täydellinen ekologinen vaihtoehto myrkyttömään kotiisi.

DIY- pyykkietikka

Ymmärrämme, että valtaosa ihmisistä haluaa tänä päivänä valmistaa kodin puhdistusaineita itse. Pyykkietikan valmistus onkin sangen simppeliä tehdä kotioloissa ja haluamme tarjota apuamme siihen.

Kun tuotteet valmistaa itse, saa siitä silloin juuri sellaista mistä itse pitää, ja tuoksu vaihtoehtoina vain taivas on rajana.

Valikoimassamme olevat pyykkietikat ovat tuoksultaan mietoja, sillä meillä on paljon hajusteyliherkkiä asiakkaita.

Haluat voimakkaamman tuoksun omiin vaatteisiisi pyykkietikalla? Lähdetään yhdessä siis tekemään.

Aloitetaan etikan valinnasta. Parhaimman ja oikean lopputuloksen saamiseksi käytä aitoa, oikeaa väkiviinaetikkaa. Ei punaviini-, valkoviini-, omenaviinietikkaa, vaan ihan ehtaa tavaraa.

Suoraan suositus Heinävedellä valmistetulle Rajamäen väkiviinaetikalle.

Rajamäen väkiviinaetikka valmistetaan kotimaisesta viljaviinasta perinteisellä valmistusmenetelmällä; kaksinkertaisella käymismenetelmällä ja kypsyttämällä. Lopputuotteena saadaan aitoa ja luonnollista etikkaa, jonka happopitoisuus on 10%.

Joten nyrkkisääntönä olkoon tämä: aidon etikan tunnistaa sen nimestä. Ainoastaan käymisetikan nimeen saa liittää raaka-aineena käytetyn alkoholin nimen.

Ensimmäinen raaka-aine on nyt siis selvillä, ja ohje pyykkietikan valmistukseen on näinkin yksinkertainen:

  • 5dl etikkaa
  • 10-20 tippaa valitsemaasi 100% eteeristä öljyä
  • Sopiva pullo pyykkietikallesi

Laita etikka valitsemaasi pulloon. Lisää eteeristä öljyä tippa kerrallaan, haistele, tunnustele mikä on sopiva voimakkuus sinulle. Korkki kiinni ja napakka ravistus, jotta öljy sekoittuu kunnolla etikan joukkoon.

Nuuhkaise pullon suulta uudestaan. Ei tarpeeksi voimakas? Älä hätäile, voit lisätä vielä öljyä tippa kerrallaan ja ravistaa uudestaan.

Kun itselle täydellinen tuoksu on löytynyt, pyykkietikkasi on valmis.

Muista ravistaa pulloa aina ennen käyttöä, sillä öljy tuppaa kerääntymään etikan pinnalle sen seisoessa!

Pyykkietikan valmistukseen en voi muuta sanoa kuin, että kukin taaplaa tyylillään. Kerron sinulle vain meidän käyttämän ohjeen valmistaa pyykkietikkaa.

Osa laimentaa etikan vedellä, suhde voi siis olla tällöin 1dl vettä ja 4dl etikkaa. Vettä käyttäessäsi keitä se, ja jäähdytä, jotta saat mahdollisimman puhdasta vettä pyykkietikkaasi.

Laimentaminen tosin ei ole millään muotoa pakollista, ja meillä myytävissä pulloissa on pelkästään etikkaa.

Mikäli käytät pelkästään etikkaa pyykkietikan valmistuksessa, riittää valmista tuotetta pari korkillista/pari teelusikallista koneelliseen.

Veden kanssa laimennettuna voit laittaa pyykkietikkaa hieman enemmän, n. pari ruokalusikallista.

Mitä on eteerinen öljy ja miten sitä käytetään?

Suosittelemme käyttämään 100% eteeristä öljyä. Se on keinotekoisia tuoksuöljyjä turvallisempi ja erityisesti ympäristöystävällisempi valinta, sillä tuoksuöljyt eivät ole kokonaan biohajoavia.

Täytyy muistaa, että myöskään kaikki eteeriset öljyt eivät ole biohajoavia.

Eteerisistä öljyistä löytyy internetin ihmeellisestä maailmasta paljon kauhukertomuksia, kuinka haitallisia ne ovat ihmiselle itselleen ja luonnolle.

Tuote on kuitenkin täysin turvallinen käyttää pienissä määrin, kun vain tietää oikean määrän, sekä käyttötarkoituksen.

Eteerisiä öljyjä ei saa käyttää suoraan iholle. Vaan nyt ollaan valmistamassa pyykkietikkaa, joten voit huoletta eteerisiä öljyjä käyttää, mutta maltilla!

Meidän kaikki pyykkietikat löytyvät virallisesta Tukesin kemikaalirekisteristä. Tuoksuja käytämme 10 tippaa per 5dl etikkaa ja kaikki ovat 100% eteerisiä tuoksuja.

Voin antaa vinkkinä meillä käytetyt öljyt, jotka ovat piparminttu, laventeli ja sitruunaruoho.

Mutta kuten aiemmin sanoin, meidän pyykkietikkamme tuoksut ovat mietoja, joten tuo 10 tippaa ei välttämättä kaikille riitä. Siksi laitoin 20 tippaa ylärajaksi, niin pysytään vielä turvallisella alueella.

Eteerisiä öljyjä voi myös yhdistellä keskenään, saadakseen aikaiseksi erilaisia tuoksuyhdistelmiä. Eteeristen öljyjen kanssa täytyy olla hieman tietämystä ja halukkuutta ottaa asioista selvää.

Itse tuotetta valmistaessa, vastuu siirtyy tekijälle itselleen.

Luin tässä taannoin erittäin kattavan blogiartikkelin ihanalta Virve Fredmanilta eteerisistä öljyistä. Linkkaan sen tähän alle, ja suosittelen lämmöllä tekstiin tutustumaan.

Lue eteerisistä öljyistä kertova artikkeli tästä.

Mielikuvitusta saa ja pitääkin käyttää pyykkietikan valmistuksessa. Sillä tavalla aikoinaan valmistui ensimmäinen täysin öljytön, luonnon omista antimista valmistettu pyykkietikkamme Metsän Kutsu.

Tee testejä, kokeile ja ole rohkea, niin sinäkin voit löytää oman ahaa- elämyksesi ja saada aikaseksi parasta pyykkietikkaa ikinä!

Meillä on myynnissä testeri pyykkietikkapulloja. Se voi olla myös yksi keino lähteä kokeilemaan tuoksujen voimakkuuksia, ja etenkin mikä tuoksu on itselle sopiva.

Meidän testeripullomme ovat 100ml:n pulloja, ja sellaiseen määrään pyykkietikkaa lisäämme 3 tippaa eteeristä öljyä.

Tai sitten jos haluat päästä helpolla, tilaa pyykkietikkasi tästä.

Miksi käyttää pyykkietikkaa?

Pyykkietikan käytöllä on monia hyötyjä, myös sen lisäksi että se on ympäristöystävällisempi vaihtoehto normaalin huuhteluaineen sijaan.

Tässäpä olisi lueteltuna muutama havainto, jonka vuoksi kannattaa sinunkin siirtyä pyykkietikan käyttäjäksi:

  • pehmentää pyykin ja kirkastaa kankaat
  • ei haurastuta vaatteiden elastisuutta
  • poistaa tuoksuja ja tekee pyykistä raikkaan 
  • poistaa öljy- sekä rasvatahroja 
  • poistaa kalkkia ja saostumia 
  • tekee äärettömän hyvää pesukoneellesi! 

Nyt kun pyykkietikan valmistus on hanskassa, millaista pyykinpesuainetta käytät? Miltä kuulostaisi tuon juuri valmistamasi ihanuuden kaveriksi ekologinen pyykkipulveri?

Tekemisen iloa ja oivaltamisen riemua pyykkietikan valmistukseesi! 💚

Eco terveisin,

Salla

Edellinen artikkeli Miksi vaihtaisin ekologiseen pyykinpesuaineeseen?
Seuraava artikkeli Miten kierrättää oikein?

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods