pesupahkinat ecokoti

Mitkä ihmeen pesupähkinät?

Mitä nämä papanat oikeen on?” kuului ensimmäisenä suustani, kun olin tilannut meille myyntiin pesupähkinöitä.

Varovasti aloin tutkimaan niitä ja vähän haistelinkin ja haju oli… no, mielenkiintoinen. Hetken aikaa kylmä hiki alkoi jo virrata päätä pitkin, että tulikohan tehtyä nyt hutilyönti ja onkohan näistä sittenkään mihinkään. Päätin kuitenkin tarttua haasteeseen ja otin kotiin testiin yhden pussukan, ja onneksi en ensitapaamista säikähtänyt. Tuote on aivan loistava! 

pesupahkinat ecokoti

Meidän pesupähkinät tulevat Itävallasta Planet Puren tuottamina. Yritys valmistaa ainoastaan luomusertifioiduista ainesosista valmistettuja pesu- ja puhdistusaineita, sekä luonnonkosmetiikkaa. He tukevat myös avokätisesti monia kansainvälisiä sosiaalisia projekteja ja ympäristönsuojeluhankkeita, ja siksipä heidän tuotteet sopivat vallan mainiosti joukkoomme.

Itse pähkinät taas tulevat Intian vuoristoalueilla kasvavasta Sapindus mukorossi- puusta. Puun kukista kehittyy pieniä ja pyöreitä hedelmiä, nahkeapintaisia luumarjoja, aivan kuten kirsikat. Tästä voidaan siis päätellä, että pähkinät eivät oikeasti olekaan pähkinöitä, vaan marjoja. Näin ollen myös pähkinäallergikot voivat nauttia näitten eduista turvallisin mielin.

Olen varma, että pähkinöiden ominaistuoksu ei houkuttele ketään niitä maistamaan, mutta sanon kuitenkin vielä varmuuden vuoksi; ethän käytä näitä ravinnoksi, ainoastaan pesuaineeksi.  

ecokoti pesupähkinät

Tästä päästään nyt itse asiaan ja minun pyykkipäivääni.

Kuten aiemmin olen sanonut, tuoksu on melko pistävä, kun pähkinäpussin avaa, mutta sitä ei kannata säikähtää. Vaatteet olivat pesun jälkeen täysin tuoksuttomia ja ihanan pehmeitä. Kädellä tunnustellessa pähkinät ovat hieman tahmeita, johtuen niitten sisältämässä saponiinista, mutta tahmeuden saa käsiä huuhtelemalla pois.

Pähkinät ovat lisäaineettomia ja hajusteettomia, joten ne sopivat hyvin hajusteyliherkille. Toisaalta taas, jos haluat jotain tuoksua pyykin sekaan, voit lisätä pari tippaa eteeristä öljyä pähkinöiden päälle pussiin mukaan. Itse käytän pähkinöiden kaverina meidän omaa ecokoti pyykkietikkaa, ja siitä jää hento häivähdys pyykkiin, sen enempää en minä ainakaan tarvitse.  

Pesupähkinöiden mukana tulee meidän itse ompelema pieni puuvillapussi, jonka sisään sujautat pähkinät. Ensimmäisellä kerralla tein sen virheen, että unohdin tehdä pussin naruihin solmun ja pähkinäthän levisivät ympäri pesukonetta. Tämä ei tietysti maata kaada, koska ne oli hyvin helppo poimia sieltä pyykin seasta, eikä niistä levinnyt vaatteisiin mitään murusia tai ylimääräisiä roskia.  

ecokoti pesupähkinät

Pähkinöitä ei myöskään normaali pyykin seassa tarvita kuin 2-4, jos on likaisempaa pyykkiä niin voit laittaa 6 kappaletta. Pesun jälkeen näitä ei kannata heittää pois, vaan voit käyttää niitä kaksi tai kolmekin kertaa uudelleen. Kun pähkinöistä on tiristetty viimeiseen pisaraan kaikki pesuaine, voi ne heittä biojätteen mukana pois, sillä ne hajoavat täydellisesti ja taas luontoäiti kiittää.  

Pähkinöiden kuoressa on 15% saponiinia, joka on sen puhdistava ainesosa. Saponiini alkaa liueta yli 30°C lämpötilassa ja siitä ylöspäin voi käyttää huoletta.

Tekstiilien värit pysyvät kirkkaina ja pyykistä tulee todellakin pehmeätä pyykinpesun jälkeen, mutta ne eivät valkaise pyykkiä tai poista vaikeita tahroja. Joten valkopyykki voi ajan mittaan menettää kirkkauttaan, jos käytät pähkinöitä joka kerta.

Tähän ongelmaan ratkaisuna voit käyttää luonnon omaa kirkastetta ja lisätä soodaa tai leivinjauhetta pyykin sekaan. Itse ratkaisen ongelman meidän omalla ecokoti pyykkipulverilla ja pesen valkopyykin sillä. Se on yhtä luonnollinen ja täysin myrkytön vaihtoehto pähkinöiden rinnalle.  

Mikäli harrastat käsinpesua, sekin onnistuu pesupähkinöiden avulla. Voit tehdä pesuveden itsellesi ensin liottamalla paria pähkinää pienessä määrässä kädenlämpöistä vettä. Kun liuos on valmis, heität pyykit sekaan ja hihat heilumaan. 

Ja kun nyt vauhtiin päästiin, niin pesupähkinöistä voit tehdä myös yleispuhdistusaineen. Laitat vain kourallisen pesupähkinöitä litraan kädenlämpöistä vettä. Kun alussa laitat veden, se saa olla ihan reilusti kuumaa, mutta ei missään nimessä kiehuvaa.

Annat seoksen liota yön yli, ja seuraavana päivänä se on valmis käytettäväksi. Itsellä tämä lähtee testiin heti seuraavana siivouspäivänä.  

Eikä tässä vielä kaikki, pähkinöistä uutettua liuosta voit käyttää myös shampoona. Liuos tehdään samalla tyylillä, kun tuo aiemmin kertomani yleispuhdistusliuos. Shampoona käytettynä et tarvitse hoitoainetta tämän kanssa.

Varoituksen sanana tietysti on pakko sanoa, jos et ole käyttänyt mitään luonnonmukaista shampoota ennen, esim. palashampoot yms. voi hiukset mennä alkuun hieman takkuun. Hiuksilla kestää hetki aikaa toipua shokista, kun kemialliset aineet poistuvat päänahasta, ja tämä helpottuu muutamassa päivässä.  

Ainiin, tuota pesupähkinäliuosta voi käyttää myös tiskiaineena, korujen, autojen, viemäreiden ja lavuaarien pesemiseksi. Meillä myynnissä olevasta Planet Pure käsitiskiaineesta löytyy myös tätä pesupähkinöistä saatua liuosta. Saat siis lähes kaikki kodin pinnat pestyä tällä yhdellä ihme aineella, ja siihen kaupan päälle vielä itsesi, sekä vaatteesi.

Yhteenvetona voin sanoa että, tämä oli todellakin loisto hankinta, ja hiki otsalla tulee enää vain kotona olevasta työn määrästä.  

Tutustu pesupähkinöihin!

Eco terveisin, 

Salla 

Edellinen artikkeli Monipuolinen pyykkietikka
Seuraava artikkeli Näin käytät ekologista pesuainetta

Jätä kommentti

Ylläpito tarkistaa kommentin ennen julkaisua, kiitos!

* Vaadittavat kentät