Siirry eteenpäin
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9.-2.10. ♡
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9. - 2.10. ♡
ecokoti verkkokauppa yleispesutiiviste

Kuinka siivota koti myrkyttömästi?

Kevät tekee tuloaan kovaa vauhtia. Siltä se ainakin tuntuu, kun ikkunasta ulos katselee. Lunta ei ole juuri nimeksikään, vaikka eletään vasta varsinaista talven alkua. 

Joulunpyhät ovat jo kaukana takanapäin. Itselläni on ollut tapana loppiaisen tienoilla siivota kaikki joulukoristeet, ja muut jouluiset asiat kotoa pois. 

Pakko myöntää, että tänä vuonna tuo siivous nyt vähän lipsahti ehtoon puolelle, ja vasta ihan viime päivinä sain kotoa raivattua punaiset verhot ja nauhat takaisin kaappiin odottelemaan seuraavaa joulua.  

Vaan parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Jos muistelen näitä perinteisiä ”kevät” siivouksiani vuoden taaksepäin, oli tähän mennessä jo hankittu taas kanisteri jotain kukkaistuoksua sisältävää lattianpesuainetta, oma aine wc:n puhdistukseen, kaakelit haluavat myös täysin oman likumentin, sekä keittiöön vielä ihan oma juttunsa.  

Yleispesuaineen pölyjen pyyhintään olen aina ostanut suihkutettavassa pullossa, koska se vaan on niin kiva käyttöinen ja siitä sai vielä vähän voimakkaampaa hajua kodin pinnoille. Yök. 

Jotain täysin uutta, vanhoja kikkoja unohtamatta

Nyt tässä on vuoden päivät opeteltu ekologiseen ja myrkyttömään siivoukseen ja kodinhoitoon.

Pyykit ja astiat on jo pidemmän aikaa hoidettu näillä meidän myrkyttömillä pesuaineillamme, joten nyt on vihdoinkin aika luopua myös kaikista muista kemikaaleista ja ryhtyä täysillä tähän ekoilu hommaan.  

Siivousta aloittaessani, tuijotin silmieni edessä olevaa pulloa. En ratkennut juopottelemaan, jos se jollekin ensimmäisenä tuli mieleen. Pidän ihan tosissani siivouksesta. 

Tänä päivänä tarvitsen näitä siivouspuuhiani varten vain tuon yhden pullon, meidän ecokoti yleispesutiivisteen. 

Tuntuu koko ajan, kun minulta puuttuisi jotain, olen unohtanut jotain todella tärkeää, mutta on kai se äidin sanaa uskottava, etten minä nyt muuta tähän tarvitse.  

Paitsi kun siirrytään tuonne kylpyhuoneen puolelle, on silloin otettava sooda puuhaan mukaan.

Se nyt ei iso sijoitus taas ollut, kun sitä löytyy minulta nykyisin kotoa aina. Vuosia se on jo kulkenut mukana mm. kahvinkeittimen puhdistuksessa.  

Mutta aloitetaan, ja tervetuloa tähän siivouspäivääni mukaan.

Imurointi on aina ollut se inha osuus siivouksessa, joten skipataan se nyt suosiolla yli ja siirrytään mukavampiin aiheisiin.

Kävisipä tämä oikeassa elämässä yhtä mutkattomasti. 

Aloitan lattioiden pesun tekemällä siivousveden sankoon tuosta yleispesutiiviisteestä. 1:6 komeili laimennus ohje pullon kyljessä ja niinhän me toimitaan. Lattiat tulevat säihkyvän puhtaaksi, ja kotiin jää ihanan raikas tuoksu.  

Tähän väliin mainittakoon, yleispesuaineessa käytetyn väkiviinaetikan happamuuden vuoksi, tuote ei sovellu polyakrylaatille, alumiinille, marmorille, kalkkikivelle, eikä vanhoille emalialtaille.

Kotoa minulta löytyy lattiapinnoilta parkettia sekä muovimattoa. Molemmat puhdistuivat ilman mitään ongelmia, eikä lattiapintoihin jäänyt mitään ylimääräistä.

Vaikka väkiviinaetikka toimii tuossa tiivisteessä puhdistavana tekijänä, ei sen haju kuitenkaan leijaile ympäri asuntoa. Osasin siis laimentaa sen oikein! 

ecokoti verkkokauppa yleispesutiiviste siivous

Yksi asia mitä en vaihda, on tuo suihkepullon käyttö pölyjen pyyhinnässä.

Ilokseni huomaan, että voin tuosta samasta vedestä, jolla pesin lattiat, napata jemmaan pulloon pesuainetta muita kodin pintoja varten. Ja tämä sama ainehan käy myös keittiöön, ja sinne se loppu saakin jäädä odottelemaan ruokatahroja.  

Ecokoti® yleispesutiiviste soveltuisi myös vallan mainiosti ikkunoiden pesuun.

Tähän puuhaan en toki nyt vielä ryhdy, vaikka kuinka meinaa kevättä puskea rintaan. Jätetään se nyt toistaiseksi vähän keväämmälle. Mutta kotini peilit otetaan vielä kuitenkin käsittelyyn tänä siivouspäivänä, kerta sekin on mahdollista. 

Vaikka ikkunoihin en tällä kertaa kajoa, on jouluverhojen tilalle kuitenkin saatava toiset verhot. Minulla on valmiiksi tehtynä yhdessä suihkepullossa siivousetikkaa.

Ja mistä muusta se olisi valmistettu, kuin meidän omasta Ecokoti® pyykkietikasta.

Olen aiemmin blogissani kertonut tuosta meidän pyykkietikastamme, sekä siivousetikasta, jota aikoinaan kotiin tein. Ohjehan oli varsin simppeli, 1dl pyykkietikkaa, 4dl puhdasta keitettyä vettä.

Suihkuttelin tuota verhoihin, jotka ikkunaan vaihdoin. Itse olen rakastunut piparmintun hajuun, ja sitä käytin nytkin.

Tuuletus ulkona, ja eikun silitysraudan alle. Tuo etikkasuihkehan toimi samalla myös suojana verhokankaille, kun aletaan raudan kanssa heilumaan.

Ripaus soodaa ja rakkautta

Kuten jo aiemmin mainitsin, otetaan sooda avuksi, kun siirrytään kylpyhuoneen puolelle. Wc:n puhdistukseen käytän jälleen yleispesuainettamme. Tällä kertaa, kun teen siivousveden, on laimennussuhde 1:3.

Wc- ja kylpytiloissa on kuitenkin hieman muuta asuntoa enemmän bakteereja, joten on hyvä käyttää vähän tujakampaa pesuainetta sinne.

Vielä kuitenkin pärjätään samalla yleispesuaineella, eikä tarvitse lähteä kaupasta hakemaan erillistä pesuainetta tätä varten.

Altaaseen, hanaan, sekä suihkunkahvaan ripottelin soodaa. Hankaussieni avuksi, ja loppu silaus vielä rätin sekä yleispesuaineen avulla. Päästiin helposti kaikista kalkkitahroista eroon.

ecokoti verkkokauppa yleispesutiiviste sooda siivous

Päätin myös kokeilla pakastimen raikastusta noilla äitini antamilla vinkeillä. Saadaanpa sieltäkin kinkun ja piirakan hajut kokonaan pois ja pyyhittyä viimeisetkin joulun rippeet kotoa.  

Pakastinta ei tarvinnut etukäteen sulattaa, ja homma sujui kuin tanssi kun asetin sinne laakean astian, jossa oli 1dl kiehautettua vettä ja 1dl yleispesutiivistettä.

Sinne se jäi yöksi tekemään taikojaan. 

Muistan aikoinaan, kun muutin nykyiseen asuntooni ja edellisellä asukilla oli todennäköisesti ollut kalaa pakkasessa. Voi mamma, kun olisi silloin ollut tätä ihme ainetta, jolla olisi sen kaamean hajun saanut pakastimesta pois! 

Kotini säteilee nyt puhtautta ja ihan oikeasti minä tuolla yhdellä pullolla tästä urakasta selvisin.

Enkä kaipaa laisinkaan kukkaisen tuoksuisia kemikaalihirviöitä. Tarkemmin kun miettii jälkeenpäin, niin käviväthän ne aika lailla myös hengitykseen siivouspäivän jälkeen. 

Mikä tässä on tietysti parasta, minulla on paljon ystäviä, joilla on aivan pieniä lapsia ja lemmikkejä.

Helpottava ajatella heidän tullessa kyläilemään, ettei tarvitse istua kylmä hiki otsalla ja pelätä mitä myrkkyjä sesset ja kumppanit saisivat elimistöönsä kotini pinnoilta. 

Suosittelen lämmöllä sinuakin kokeilemaan ja ottamaan taas yhden askeleen kohti ekologisempaa elämää! <3

Eco terveisin,

Salla 

Edellinen artikkeli Zero waste – mitä ja miten?
Seuraava artikkeli Ekologinen elämä meillä

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods