Siirry eteenpäin
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9.-2.10. ♡
Ecokoti täyttää 4 vuotta ♡ Alekoodilla SYNTTÄRIT4 saat 4 % alennuksen koko kaupasta (ei koske ale-tuotteita tai lahjakortteja) ♡ Tarjous voimassa 26.9. - 2.10. ♡
ecokoti verkkokauppa ekologinen ympäristöystävällinen zero waste

Zero waste – mitä ja miten?

Artikkeliin päivitetty linkit tuotteisiin 9.6.2022

Uutisissa ja pitkin internetin ihmeellistä maailmaa putkahtelee miltei päivittäin uusia trendejä, villityksiä ja muita ohjenuoria ihmisen elämään.

Itse en koskaan ole lukeutunut näihin ihmisiin, jotka jaksaisivat pahemmin etsiä ja selailla vinkkejä siihen, miten minun olisi hyvä jatkaa maanpäällistä vaellustani.

Nyt olen tehnyt kuitenkin poikkeuksen.

Zero waste – nimitys on osunut silmääni useaan otteeseen. Osaan kirjoittaa, puhuakin varsin sujuvaa lontoota, ja äkkiä käännettynä tuohan tarkoittaa nolla hukkaa.

Otin asian jälleen tarkkailuun ja luin paljon erilaisia artikkeleita ja kirjoituksia, mitä tämä zero waste ajattelutapa käytännössä tarkoittaa ja miten se voisi näkyä omassa elämässäni.

Suomessa on olemassa yhdistys nimeltään Zero Waste Finland ry, ja he kannustavat suomalaisia vähentämään jätettä, sekä tavoittelemaan elämäntapaa, josta jätettä ei synny.

Heidän sivuiltaan löytyykin kattava määrä tietoa tästä ajattelutavasta ja voisin sen linkata teille tähän; https://zwf.fi/.

Lyhyesti ja ytimekkäästi että päästään jutun juoneen mukaan, zero waste ajattelua toteutetaan viiden K:n säännön mukaan. Nämä ovat suomennettu Bea Johnsonin viidestä R:stä;

  1. Kieltäydy
  2. Karsi
  3. Käytä uudelleen (ja korjaa)
  4. Kierrätä
  5. Kompostoi

Muutama sana vaatehuollosta

En ala luennoimaan kenellekään elämänohjeita, tai neuvomaan miten näitä askeleita tulisi noudattaa. En myöskään arvostele kenenkään valintoja, tai aseta itseäni kenenkään yläpuolelle.

Lähden vyyhtiä purkamaan täysin omien henkilökotaisten valintojen ja kokemusten mukaan.

Ilokseni asiaa hieman mietittyäni, huomasin että nämä kaikki kohdat täyttyvät elämässäni jo valmiiksi monella eri osa-alueella. Paras esimerkki on vaatteet.

Käyn todella harvoin vaatekaupoilla rekkeihin nojailemassa, tai jos tämän liikkeen suoritan niin, silloin on ihan oikeasti tosi kyseessä ja päivä paistaa jo liikaa vaatetuksesta.

Tästä huolimatta omistan vaatekappaleita enemmän kuin kaksi paitaa, eikä tarvitse aina joka kolmas päivä tsippailla nakuna ympäriinsä.

Suosin paljon kirpputoreja, niin fyysisiä liiketiloja, kuin nettikirppiksiä. Vanha sananlasku toisen roska on toisen aarre, onkin ollut minulla jo vuosia elämän ohjenuorana.

Olen myös sangen näppärä sormistani, kun sille päälle satun, enkä säikähdä lankaa ja neulaa. Monet vaatekappaleet on saatu korjattua vahingon sattuessa ja elinikää on jatkettu taas monella kuukaudella.

Vaatteiden kestävyyteen ja laatuun vaikuttaa myös paljon millä niitä pestään.

Vähän tietysti oma kehu tuoksahtaa, mutta en vaihtaisi meidän omia pyykinpesuaineitamme mistään hinnasta.

Pyykkipulverimme kun ei sisällä mitään luontoa kuormittavia aineita, tai muutakaan ylimääräistä myrkkyä, ei se vahingoita vaatteita siinä missä luontoakaan.

Omistan meidän ecokoti® Pyykkipulveri lasipurkin, johon aina sitten saan meiltä täyttöpakkauksen.

Täyttöpakkaukset meillä on myynnissä paperipussissa, joten tämä on äärimmäisen helppo kierrättää muitten lehtisten mukana sen tyhjennettyä.

Pyykkipulverin lisäksi käytössänihän on ollut jo pitkään tuo pyykkietikka, josta olenkin useasti jo maininnan tehnyt kirjoituksiini.

ecokoti ekologinen myrkytön pyykkipulveri pyykkietikka yleispesutiiviste

 

Ecokoti® Pyykkietikka on meillä myynnissä lasipullossa. Pullon voi käytön jälkeen kierrättää, tai tehdä siihen pyykkietikkaa itse väkiviinaetikasta ja eteerisellä öljyllä.

Joka tapauksessa zero waste ajattelutapa tulee tässäkin toteutumaan.

Mitä tulee muun kodin siivoamiseen, sekin hoituu näppärästi kuvassa näkyvällä ecokoti® Yleispesutiivisteellä. 

Ei pyöri yhden yhtä ylimääräistä purnukkaa pitkin kylpyhuoneen hyllyjä, mikä helpottaa aina tuota siivoustakin. Säästää ranteita ylimääräisiltä liikkeiltä, kun pölyjä pyyhkii.

Muovin määrä minimiin

Tämä sama ideologia jatkuu keittiön puolella ja käytössä minulla on oma ecokoti® Konetiskijauheemme.

Varsinainen säilytys tapahtuu lasipurkissa, ja sen tyhjetessä täyttö hoituu samalla tavalla paperipussin voimin. Sinne sekin sujahtaa lehtikassiin pulveripussin mukana.

Palatakseni takaisin kylpyhuoneen puolelle, on minulla käytössäni ollut nyt jo pitkään palasaippuat - ja shampoot.

Taas jälleen ei löydy suihkuhyllystä yhden yhtä muovipurnukkaa, jotka ainakin itsellä tuppasivat aina jäädä hyllyyn pyörimään ylösalaisin ja odottamaan että viimeisetkin pisarat valuvat sieltä käytettäväksi.

Palasaippuoiden- ja shampoiden keksijät ja tekijät ansaitsisivat itselleen Nobelin tsippailu-palkinnon.

On taatusti puhdas nollatoleranssi jätteen suhteen ja saat hyödynnettyä pesuaineet aivan viimeiseen muruun asti.

Halusin muovin määrän puhtaaseen nollaan ainakin kylpyhuoneeni puolella, ja huomasin eräs päivä, että yksi ketku siellä on piileskellyt jo vuosia.

Ovelasti hyllyyn on aina naamioitunut nuo kertakäyttöiset muovihöylät.

Saivat lähtöpassit aika äkkiä, kun tajusin mitä tapaa olen itselläni hengissä pitänyt.

Ostin itselleni Geisha sheiverin. Siitäkin olin mainoksia nähnyt jo useasti, mutta en vielä siinä vaiheessa jaksanut panostaa tähän höylä asiaan enempään.

Nyt kuitenkin taas ei voi, kun ihmetellä, miksi oi miksi sitä on tullut tuhlattua rahoja ja nahkarukkaansa noitten kertakäyttöisten vehkeitten kanssa pelleillessä.

Geisha sheiverin mukana tulee viisi vaihtoterää, ja jo yhdellä terällä niitän karvani huomattavasti pidempään kuin ennen. Ja teriähän saa sitten ostettua lisää, kun entiset hupenevat.

Jätteen määrä taas pienennetty ja lopputuloskin on huomattavasti sileämpi kuin ennen. Ei huono suoritus tälläkään saralla!

ecokoti kestovanulappu ekologinen

Kertakäyttöiset vanulaput ovat myöskin historiaa minun kodissa, ja tilalle ovat tulleet pysyvästi itse tehdyt kestovanulaput. 

Minulla on samat laput ollut käytössä jo pitkään ja hyvin ovat kestäneet menossa mukana.

Käytetyt laput heitän pesupussiin, ja ne kestävät loistavasti pesun  40°C asteen lämmössä. 

Teko kerrallaan kohti parempaa

Kotoa poistuttaessa nämä valintani näkyvät myös esim. kauppareissuilla. Kestokassi kulkee mukana aina.

Olen elämäni aikana kerennyt ihan vaan ”muutaman” muovipussin ostamaan kotiin pyörimään, joten en roskapusseja tarvitse yhtään lisää.

Pitää miettiä asiaa sitten uudestaan, jahka varaston saa käytettyä loppuun.

Pidemmälle kun lähdetään reissun päälle, on minulla mukana kesto take away- kuppi. Meidän liikkeestä hankittu sekin, ja eipä tarvitse ottaa autoon kertakäyttöisiä kuppeja pyörimään.

Kukaan ei ole täydellinen, ja minunkin kotoani löytyy vielä varmasti monta epäkohtaa, jota voisin korjata.

Ei kuitenkaan pidä jäädä ajattelemaan, että minun tekoni eivät voi vaikuttaa mihinkään, enkä yksin voi koko maailman jätteen määrää vähentää.

Ei siihen kukaan yksin pystykään.

Kerralla ei tarvitse koko elämää pistää mullin mallin, vaan itsekin olen vähän kerrassaan alkanut miettimään omia valintoja ja hankintoja mihin ne voivat johtaa.

Kiitos jälleen, kun jaksoit tänne asti jorinoitani lukea. Palataan taas asialle ensi kuussa uuden aihepiirin kera! 💚

Eco terveisin,

Salla

Edellinen artikkeli Mitä on nuori yrittäjyys?
Seuraava artikkeli Kuinka siivota koti myrkyttömästi?

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods